2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Külföld

A világraszóló botrány után új elnöke van a kanadai parlamentnek

A kanadai parlament kedden Greg Fergus feketebőrű politikust választotta meg a parlament házelnökének, miután elődje lemondott, mert az ukrán elnök látogatása során egy volt náci előtt tisztelgett.

  • A világraszóló botrány után új elnöke van a kanadai parlamentnek

A liberális képviselő az alsóházban elmondott beszédében "nagy megtiszteltetésnek" nevezte megválasztását. A parlament "az a hely, ahol szenvedélyes vitákat folytathatunk, de szenvedélyes és tiszteletteljes vitákat" - mondta, hangsúlyozva, hogy célja az lesz, hogy megmutassa, "a politika nemes szakma".

Az ülésterem elnökeként feladata a viták vezetése és a szabályok betartatása, ugyanakkor pártatlan marad, és csak szavazategyenlőség esetén szavaz.

Fergust a kanadai hagyományoknak megfelelően Justin Trudeau miniszterelnök és Pierre Poilievre ellenzéki vezető kísérte helyére.

Justin Trudeau gratulált a politikusnak, "az első fekete kanadainak, aki a ház elnöke lett", és úgy fogalmazott, hogy ez "ihletet jelent minden kanadai, különösen a fiatalabb generáció számára, azoknak, akik részt kívánnak venni a politikában".

A 2015-ben megválasztott képviselő, aki rendkívül elkötelezett a fekete közösség iránt, megalapította a Fekete Parlamenti Képviselők Képviselőcsoportját, amelynek hat éven át társelnöke volt - emelték ki a törvényhozás sajtóközleményében.

Hivatali idejét azzal a feladattal kezdi, hogy "helyreállítsa a törvényhozás becsületét" - mondta Jagmeet Singh, az ellenzéki Új Demokrata Párt vezetője.

Ezzel az alig több mint egy hete történt esetre utalt, amikor az akkori házelnök anélkül tisztelgett Yaroslav Hunka, a Waffen SS ukrán veteránja előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ottawai látogatása idején, hogy ismerte volna múltjának részleteit.

Az előző házelnök, Anthony Rota miatt keletkezett botrány bejárta a világot, és ez arra késztette a miniszterelnököt, hogy bocsánatot kérjen a "szörnyű hibáért", amely "mély szégyent hozott Kanadára".

Borítókép: Sean Kilpatrick/The Canadian Press - AP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!