2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A világ több pontján pusztít az ítéletidő + videó

Emelkedett a viharok és tornádók halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban. A kedvezőtlen időjárás 13 államban mintegy 600 ezer embert érint. Hosszan tartó áramkimaradásokról érkeztek hírek, miközben otthonok váltak lakhatatlanná és százak sérültek meg. Bangladesben és Indiában is ítéletidő tombol. A Remal ciklon pusztítása miatt egymillió embert helyeztek biztonságba a hatóságok.

  • A világ több pontján pusztít az ítéletidő + videó

Besötétedett, majd egy tölcsér lehetett látni égen Missouri állam síksága felett. Nem sokkal később heves robajjal csapott le a tornádó vasárnap este az Egyesült Államok déli részén.

A forgószelet kiváltó zivatarok hétfő délutánig több mint 20 ember halálát okozták és viharok több száz épületet romboltak le. Texas északi részén, Dallas közelében is szedett áldozatokat az ítéletidő. Ott több mint százan sérültek meg.

Denton megyében volt a legnagyobb a pusztítás. A tornádó számos lakóházat döntött össze, és autókat rongált meg. Volt olyan jármű, amit a levegőbe is emelt az erős szél. A kormányzó az állam négy megyéjét nyilvánította katasztrófa sújtotta területté.

"Ez teljes pusztítás volt. Még soha nem láttam ehhez foghatót. Szörnyű volt, én nem tudtam felfogni azt az erőt, ami benne van. Valóban, ez csak egy 2-es szintű fokozat volt, mégis nagy veszteség." – mondta egy helyi férfi.

A világ másik pontján Bangladesben és Indiában a Remal ciklon pusztít. Bár Dakka és Újdelhi is felkészült a szélsőséges időjárásra, sőt komoly intézkedéseket is hozott a lakosság megóvása érdekében, mégis több emberéletét követelt a trópusi vihar.

A hatóságok mintegy egymillió civilt költöztetett ki otthonából a veszély miatt, 800 ezret Bangladesben, és több mint 110 ezret Indiában. A ciklon erős széllel és heves esőzésekkel ért partot. Az óránkénti 200 kilométeres széllökések fákat csavartak ki, villanyoszlopot és transzformátort rongált meg, a felkorbácsolt tenger pedig utcákat árasztott el.

"Nagyon megemelkedett a vízszint, és nagyon erős volt a szél. Az időjárás pokolira fordult a heves esőzések és az erős szél miatt. A tengervíz szintje még mindig nagyon magas."- panaszolta egy helyi férfi.

Szakértők szerint az ítéletidő nem enyhül a térségben, amíg az óceánok vize meleg és kedvezőek a szelek, sőt a ciklonok hosszabb ideig meg is őrizhetik erősségüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!