2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

A vihar csapdájában turisták százai

MTI

2019. január 4., péntek 10:46

A Pabuk trópusi vihar miatt turisták százai rekedtek a Thai-öböl szigetein, és bezárt ott több repülőtér és kikötő – közölték pénteken a thaiföldi hatóságok

Harminc éve először csapott le trópusi vihar a monszun-időszakon kívül erre a turisták által igen kedvelt területre. A szél ereje helyenként megközelítette az óránkénti 75 kilométert, a hullámok magassága pedig elérte az 5 métert. A vihar az előre jelzettnél hamarabb érkezett.

Pattani tartományban, a Malajziával közös határ közelében, egy halász meghalt, amikor péntek hajnalban többméteres hullámok kapták derékba hajóját. A legénység egy másik tagja eltűnt.

Két regionális repülőtér – Nakhonszithammarat és Szamuj – szombatig nem üzemel, így több ezer turista marad a kontinenstől elzárva. További légikikötők bezárása várható.

A Pabuk jelenleg a Thai-öbölben fekvő szigetek – Szamuj, Phangan és Tao – felé halad. A szigetek az év végi turizmust választók kedvelt célpontjai.

Puviang Prakammin, a thaiföldi meteorológiai intézet vezetője azt mondta: a Pabuk annyira kiterjedt, hogy az említett szigetek mindegyikét érinti. Az előrejelzések szerint viszont nem várható, hogy tájfunná erősödik, amely már óránkénti 118 kilométeres szelet jelentene.

Úgy vélekedett, hogy 1962 óta a mostani a legpusztítóbb vihar, amely Thaiföldet éri. Akkor a Harriet nevű trópusi viharnak ezer halálos áldozata volt.

A Pabuk a Thai-öblöt elhagyva az Andamán-tenger felé tart majd, ahol feltehetően veszít erejéből. A térségben van Krabi és Phuket üdülőhely, ahonnan sok turista - tartva a vihar következményeitől – már szerdán elutazott.