2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A védőoltás-ellenesség miatt pusztít jobban a kanyaró Szerbiában

Az európai országok közül Szerbiában betegednek meg a legtöbben kanyaróban - az Egészségügyi Világszervezet szerint. Az országban az elmúlt 10 hónapban 14 -en haltak meg a vírus miatt és közel 6000 megbetegedést regisztráltak. Szakértők szerint a betegek száma a védőoltás-ellenesség miatt is nő.

  • A védőoltás-ellenesség miatt pusztít jobban a kanyaró Szerbiában

A világegészségügyi szervezet szerint Szerbia az európai országok közül Szerbiában kapják el legtöbben a kanyarót. 2017 október és 208 augusztusa között több mint 5700 megbetegedést és 14 halálos esetet regisztráltak.

A védőoltások sokáig jelentettek biztonságot, így hosszú időre eltűntek az olyan fertőző betegségek, mint a kanyaró. Ezért megnyugodtunk és a társadalom lassan elhitte, hogy védőoltás nem szükséges, a kereslet csökkent, ami azt jelenti, hogy a beoltottak száma is csökkent és ezzel elveszítettük a védelmet - mondta a Belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Intézetének igazgatója, Goran Stevanovic.

A védőoltások iránti ellenérzéseket sok tévhit is erősíti a szakértő szerint.

Az aktív védettség visszaesésének fő oka a rubeola, kanyaró és mumpsz védőoltások megtagadása. Sok szülő hisz abban, hogy a védőoltás veszélyesebb mint a betegség, ami ellen véd és, hogy az autizmust okozhat - mondta Srdjan Jankovic immunológus.

Szakértők szerint sem a kormány, sem pedig az egészségügyi intézmények nem segítettek eloszlatni a szülők félelmeit.

2012-ben kezdődött a beoltott emberek számának csökkenése, ami annak tudható be, hogy a szülők elkezdtek félni, hogy valami nem jó az oltóanyaggal. A szülők személyes tapasztalatai és más oltóanyagok okozták ezt, az állam és az intézmények a szülők félelmei iránt tanúsított felelőtlen hozzáállása mellett - véli egy pszichiáter, Jovana Stojkovic.

Az orvosok arra figyelmeztetnek a hideg idő beálltával és az iskola kezdéssel megnövekszik a fertőzés veszélye. A védőoltást ellenzők szerint azonban mindenkit megillet a szabad döntés joga. A kanyaró egy gyorsan terjedő vírus, amelyet közvetlen érintéssel is el lehet kapni. Védőoltással hatékonyan és biztonságosan megelőzhető. Ennek ellenére világszerte rengeteg gyermek hal meg a kanyaróban a védőoltása hiánya vagy elutasítása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!