2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

A Vatikán kincstárnoka tagadja a pedofilvádakat

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 07:31, frissítve: csütörtök 19:04

Hat évi börtönbüntetésre ítélték gyermek-molesztálás miatt a Vatikán egykori kincstárnokát Ausztráliában. George Pell az eddigi legmagasabb beosztású katolikus egyházi vezető, akit szexuális visszaélés miatt elítéltek. A 77 éves főpap tagadja a vádat, és fellebbez a bírói döntés ellen.

Az elmúlt években sok hasonló botrány rázta meg a katolikus egyházat, de George Pell személyében Ferenc pápa közvetlen környezete is érintetté vált a pedofil bűncselekmények ügyében. Az ausztrál bíboros a pápa egyik tanácsadója volt, korábban pedig a Vatikán kincstárnoka.

A bíróság megalapozottnak látta az ügyészségi vádat, miszerint a főpap 1996-ban a Melbourne-i katedrális épületében egy 13 éves templomi kórustag fiút megerőszakolt, egy másikat pedig két alkalommal is molesztált. Egyikük volt a vádhatóság tanúja, másikuk néhány évvel ezelőtt drogtúladagolásban elhunyt.

Ön bizonyára azt valószínűsítette, hogy tekintélyénél fogva hallgatásra kényszeríti a sértetteket, ez a vélelem megalapozott volt, de ez a tudatosság egy súlyosan arrogáns magatartásra utal – mondta Peter Kidd bíró. 

A bíborost a bíróság 6 éves börtönbüntetésre ítélte. A 77 éves főpap tagadja a vádat, ügyvédje jelezte: fellebbeznek a bírói döntés ellen.

Nem szabad elfelejteni, hogy a büntetésnek arányosnak kéne lennie a sértettnek okozott kárral. Ez nem egy pedofil rehabilitációjáról szól. Meg kell fizetnie a bűntett árát, és Pell bíboros alacsony árat fizet ezért – vallja Michael Advocate emberi jogi aktivista. 

A bíró a vádlott idős korára való tekintettel szabott ki szokottnál alacsonyabb büntetési tételt, de értékelése szerint a fellebbezés azt jelenti, hogy az egyházi vezető nem bánta meg tettét. A fellebbezés elbírálására júniusban kerülhet sor. George Pell az eddigi legmagasabb beosztású katolikus vezető, akit szexuális visszaélések miatt ítéltek el. A Vatikán februárban felmentette a papi szolgálat végzése alól.