2024. 10. 26. Szombat Dömötör napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

A választások tisztaságáért aggódnak Amerikában a republikánusok

Elcsalható az amerikai elnökválasztás? – teszi fel a kérdést a Mandiner. A lap hozzáteszi: a republikánusok dollármilliókat fordítanak arra, hogy biztosítsák a novemberi választás tisztaságát, miután a szavazók egy jelentős kisebbsége szerint a 2020-as választás nem volt igazságos.

  • A választások tisztaságáért aggódnak Amerikában a republikánusok

A republikánusok 2020 után eldöntötték: soha többet nem fordulhat elő, hogy zavar legyen az eredmény körül. A republikánusok ugyanis korábban nem foglalkoztak azzal, hogy ellenőrizve legyenek a szavazói regisztrációk, vagy hogy mindenhol elegendő számú republikánus szavazatszámláló legyen. A demokraták sokkal aktívabbak voltak, ezért is tudtak olyan sok levélszavazatot begyűjteni.

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy republikánus milliárdosok segítségével létrejött egy olyan csoport, amely a választások tisztaságát szeretné biztosítani. 

Az adományozók hálózata több mint 140 millió dollárt adott közel 50 lazán összekapcsolt csoportnak, amelyek a választási integritáson dolgoznak. 

A csoportok szigorúan ellenőrzik a szavazói regisztrációkat, és szerettek volna átvinni egy törvény, amely biztosítaná, hogy csak az szavazhat, aki bizonyítani tudja, hogy amerikai állampolgár. A republikánusok tartanak attól: a szigorú ellenőrzések hiánya ahhoz vezethet, hogy illegális bevándorlók is szavaznak. 

Az amerikai választásokon csak a regisztrált szavazók szavazhatnak (Észak-Dakota kivétel): Texas államban például közel 18 millió a regisztrált szavazók száma, ezek közül az állam 450 ezer ember esetében nem tudta megállapítani, hogy van-e állampolgárságuk. Két héttel a választás előtt Ken Paxton, Texas államügyésze beperelte Joe Biden kormányát, mondván a szövetségi kormány nem nyújt szükséges segítséget egyes regisztrált választók állampolgársági státuszának felderítésében.

Egy másik potenciális probléma az, ha valaki „duplán” van regisztrálva a rendszerbe. A Federalist arról számolt be, hogy egy választási csalás ellen küzdő non-profit szervezet közel 300 ezer olyan szavazót talált, akik két vagy több államban is regisztrálva vannak, és több mint háromezer eset volt, amikor emberek duplán szavaztak az elmúlt években. Bár ez a szám kevésnek tűnhet, George W. Bush 2000-ben Florida államot mindössze 537 szavazattal nyerte meg. 

 A teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó : AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A magyar külügyminiszer figyelmeztetést adott ki

A magyar külügyminiszer figyelmeztetést adott ki

A hajnali órákban újabb kiterjedt katonai műveletekre került sor a Közel-Keleten, az Iránnal szembeni támadás nyomán ismét arra kérünk mindenkit, hogy ne utazzon a térségbe - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében szombaton.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!