2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:05

Külföld

A választási eredményektől függetlenül a magyar és a lengyel nép barátsága töretlen marad

A vasárnapi lengyel parlamenti választásokon az eddig kormányzó Jog és Igazságosság párt a részeredmények szerint 40 százalékkal vezet. A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció a voksok 26 százalékát kapta. Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő úgy reagált, ha megbízást kap a kormányalakításra, stabil kabinet összeállítására fog törekedni. A kormányalakítás ugyanakkor elemzők szerint nehéz lesz, bár még több 100 ezer külföldről érkező szavazatot kell megszámlálni. Választási végeredmény kedden várható. A választással egy időben megrendezett migrációs népszavazás a részvételi adatok alapján érvénytelen lesz.

  • A választási eredményektől függetlenül a magyar és a lengyel nép barátsága töretlen marad

Az eredményektől függetlenül a magyar és a lengyel nép barátsága töretlen marad, ami alapja a jó együttműködésnek - mondta Magyar Levente vasárnap, lengyel választási műsorunkban.

A külügyminisztérium államtitkára kiemelte ugyanakkor, a közös munka érdemi folytatásához fontos, hogy olyan párt nyerje a választásokat, amellyel a magyar kormány együtt tud dolgozni.

"Messze nem kell azért ezt temetni, ahogyan sokan megtették."

- ezt a Visegrádi együttműködésről mondta Magyar Levente a Hír TV lengyel választási műsorában. A külügyminisztérium parlamenti államtitkára azzal folytatta, hogy a két ország közötti együttműködés mindig is a magyar-lengyel barátságon, partnerségen alapult.

Mi várható a Visegrádi Együttműködés jövőjében?

"Hogyha egy olyan lengyel kormány folytatja a munkáját, amelyiknek fontos ez az együttműködés, és a magyarokkal egy korrekt partnerségre törekszik, akkor én a V4-et egyáltalán nem féltem" - elemezte a várható helyzetet Magyar Levente.

"Míg ezzel ellentétben, hogyha egy olyan lengyel kormány kerül a választások eredményeként hatalomba, amelynek más külpolitikai preferenciái vannak - nyitottabb a nyugati befolyásra, nyitottabb a nyugati érdekeknek a kiszolgálására - akkor minden bizonnyal ez nem lesz áldásos hatással a visegrádi együttműködésre."

A politikus hozzátette, annak ellenére gyengülhet a közös munka, hogy a két héttel ezelőtti szlovák választást követően a Robert Fico vezette szuverenista Smer alakíthat kormányt. Magyar Levente emlékeztetett: kétpólusú világrend van kialakulóban és a régió számára sem mindegy, hogy Varsóban milyen politikai erő kerül hatalomra. Ha a jelenleg is kormányzó Jog és Igazságosság alakítana kormányt, akkor maradna a jelenlegi szuverenista vonal - speciális lengyel nemzeti jellegzetességekkel.

A Politico szerint az ellenzék nyerhet

A Politico brüsszeli hírportál közben arról számolt be vezető helyen, hogy a Donald Tusk vezette ellenzéki Polgári Platform nyerheti meg a lengyelországi választásokat. Az exit poll adatok alapján írtak arról, hogy Donald Tusk győzelme véget vethet a konzervatív Jog és Igazságosság párt nyolc éves kormányzásának. A Politico cikke ellenére a jelenlegi feldolgozottság alapján 40 - 26 arányban a Jog és Igazságosság vezet.

Hétfő délután kezdődik az Európai Parlament plenáris ülése, ahol fő téma lesz a lengyel választások eredménye. Strasbourgból jelentkezett élőben Zöldhegyi Katalin tudósítónk.

Nyitókép: Mateusz Slodkowski/AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

A fiatalokon úszhat el Joe Biden amerikai elnök második ciklusa – írta a Reuters. A hírügynökség által az Ipsossal közösen elvégzett kutatás szerint ugyanis Donald Trump folyamatosan növeli támogatottságát a harminc évesnél fiatalabb amerikaiak körében.
Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!