2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 09:50

Külföld

A V4 megalapításának 30. évfordulójához kapcsolódik a krakkói miniszterelnöki találkozó

A visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek a lengyelországi Krakkóban szerdán tartandó találkozója a V4 megalapításának 30. évfordulójához kapcsolódik; az Európai Tanács elnöke, Charles Michel részvételével szervezett értekezlet napirendjén a járvány és az uniós migrációs politika is szerepel.

  • A V4 megalapításának 30. évfordulójához kapcsolódik a krakkói miniszterelnöki találkozó

A lengyel miniszterelnöki hivatal által közzétett programban a Charles Michel részvételével megtartandó délelőtti plenáris ülés szerepel. A lengyel kormányfő szóvivője, Piotr Müller keddi közleményében azt írta, az ülés napirendjére egyebek között a koronavírus-járvány kezelésének, az Európai Unió (EU) klímaügyi és migrációs politikájának a témáját tűzték.

A csúcstalálkozón foglalkoznak az EU szomszédságpolitikájával is, megvitatják a kapcsolatokat Fehéroroszországgal és Oroszországgal - számolt be Müller.

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfőinek szerda délutáni közös sajtóértekezlete után a térségbeli vezetők közös digitális projektekről, valamint az új technológiákhoz kapcsolódóan a V4 jövőjéről is egyeztetnek. Müller bejelentette a közös digitális projektekről szóló nyilatkozat elfogadását.

Este a magyar és a lengyel miniszterelnök kétoldalú találkozójára is sor kerül a krakkói királyi várban, a Wawelben. Ennek során Orbán Viktor átadja Mateusz Morawieckinek II. Zsigmond Ágost lengyel király 16. századi gyermekpáncélját. Arról, hogy a műtárgyat Lengyelország tulajdonába adják, a magyar kormány tavaly decemberben döntött.

A lengyel kormányszóvivő azt is bejelentette: a V4 30 évvel ezelőtti megalapításáról megemlékezve, a négy visegrádi ország kormányfői közös évfordulós nyilatkozatot írnak alá. A V4 történetének egyik legrészletesebb nyilatkozatában összefoglalják az együttműködés eddigi sikereit, és megfogalmazzák a jövőre szóló célkitűzéseket - tette hozzá Müller.

A tagországok közötti koordinációs, informális fórumként működő V4 csoport alapítását az 1991-es február 15-ei, Visegrádon rendezett találkozóhoz kötik, amikor Magyarország akkori miniszterelnöke, Antall József, Lech Walesa lengyel elnök, valamint az akkori (majd 1993 óta két külön államként létező) Csehszlovákia államfője, Václav Havel közös együttműködési és programnyilatkozatot írt alá.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia 2004-es uniós csatlakozását követően a V4 a térségbeli, valamint uniós politikára vonatkozó közös álláspontok kidolgozását, a tagországok közötti tapasztalatcserét szolgálja.

Lengyelország tavaly július 1-e óta a V4 soros elnöke, ezt a tisztséget június 30-án Magyarország veszi át.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

Lassan kiszárad a Rajna

Lassan kiszárad a Rajna

Akkora a szárazság a Rajnán, hogy a szállítóhajókat alig merik terhelni, nehogy zátonyra fussanak a folyón.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!