2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A tűzszüneti javaslat ellenére folytatódott az erőszak Szudánban

Szudánban az ENSZ humanitárius tűzszüneti javaslata ellenére hétfőn folytatódtak a harcok a hadsereg és a félkatonai fegyveresek között, sok a civil halálos áldozat.

  • A tűzszüneti javaslat ellenére folytatódott az erőszak Szudánban

Egy orvoscsoport beszámolója szerint a harcok kezdete óta legalább 97 civil halt meg és 365 megsebesült.

A hadsereg légicsapásokkal támadja a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) táborait. Szemtanúk szerint úgy tűnik, hogy felülkerekedik riválisán.

A hadsereg arról számolt be, hogy a főváros, Kartúm központjában, a katonai parancsnokság közelében folyamatosak voltak az összecsapások. A tájékoztatás szerint az RSF mesterlövészeket állomásoztat az épületeken. Korábban, szemtanúk a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a hadsereg légicsapásokat mért az RSF laktanyáira és bázisaira Kartúm térségében, és sikerült megsemmisíteni a félkatonai erők létesítményeinek többségét.

Visszaszerezte továbbá a hadsereg a kartúmi elnöki palota nagy részét az RSF-től, miután mindkét fél azt állította, hogy ők ellenőrzik az épületet és más kulcsfontosságú létesítményeket a fővárosban. Az RSF tagjai a hadsereg által ostromlott kartúmi nemzetközi repülőtéren maradtak, de a hadsereg visszatartotta őket, hogy ne okozzanak nagyobb károkat - mondták szemtanúk.

Az éjszaka beálltával a helyiek tüzérségi lövésekről és harci repülőgépek robajáról számoltak be Bahri település Kafuri kerületében, ahol az RSF bázisa található, a Nílus folyó túlpartján, a fővárostól, Kartúmtól nem messze.

A harcok szombaton robbantak ki az Abdel-Fattah Burháni tábornokhoz, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjéhez hű katonai egységek és az RSF között, amelyeket a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornok vezet, aki a tanács helyettes vezetője.

Ez volt az első ilyen összetűzés azóta, hogy mindketten összefogtak a veterán iszlamista autokrata Omar el-Basír 2019-es eltávolítása érdekében, és a polgári uralomra való átmenet részeként az RSF-nek a hadseregbe való integrálásával kapcsolatos nézeteltérés váltotta ki.

Burháni és Hemedti vasárnap megállapodott a harcok háromórás szünetében, hogy lehetővé tegyék az ENSZ által javasolt humanitárius evakuálásokat, de az egyezséget a viszonylagos nyugalom rövid időszaka után széles körben figyelmen kívül hagyták.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!