2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

A történtek a politikai intézményrendszer valamennyi szintjét érintik

Hackertámadás ért több száz német politikust, művészt és újságírót, az elkövetők közzétették az eltulajdonított adatokat - jelentette pénteken a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiaszolgáltató.

  • A történtek a politikai intézményrendszer valamennyi szintjét érintik

A támadás az RBB szerint a szövetségi parlament (Bundestag) hét pártja közül hatot érint, a kivétel a legnagyobb ellenzéki erő, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD).

A támadás áldozatául esett művészek és újságírók jellemzően olyan közszereplők, akik kritikusan viszonyulnak a szövetségi kormány menekültügyi és migrációs politikájának, illetve az iszlám vallás és kultúra németországi jelenlétének bírálatára összpontosító AfD politikájához.

Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is eltulajdonítottak adatokat, bár kevéssé érzékeny információkat, például hivatalos e-mail-címeket és faxszámokat. Másoktól viszont személyes és érzékeny adatokat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat és nyaralásokon készült fényképeket is elloptak.

A zsákmányt közzétették az interneten, egy Twitter-oldalon megjelentetett linkek révén. Az RBB szerint a közzétételben nem mutatható ki rendszerszerűség, úgy tűnik, hogy a hacker vagy hackerek mindent megjelentettek, amihez hozzáfértek.

Az adatokat már hetekkel korábban elkezdték szivárogtatni, de az ügy csak csütörtök este keltett feltűnést - áll az RBB beszámolójában, amely szerint péntek reggel válságtanácskozást tartott a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szervezeti keretében működő nemzeti kibervédelmi központ (NCAZ), amely összehangolja a szövetségi hatóságok informatikai biztonsággal kapcsolatos tevékenységét.

A BSI pénteken közölte, hogy intenzíven vizsgálják az esetet. Azt már megállapították, hogy a támadás nem érintette a kormányzati informatikai hálózatokat.

Az RBB szerint azon a Twitter-oldalon, amelyen keresztül közzétették az ellopott adatokat, 2017 nyara óta rendre megjelennek német hírességek személyes adatai. A Twitter-profil egy internetes portálhoz kapcsolódik, amelynek üzemeltetője hamburgi illetőségű. Pénteken az oldalt elérhetetlenné tették.

A támadás a politikai intézményrendszer valamennyi szintjét érinti, Bundestag-képviselők mellett európai parlamenti, tartományi parlamenti képviselők és önkormányzati képviselők adatait is eltulajdonították - mondta pénteki berlini tájékoztatóján Martina Fietz helyettes kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kancellári hivatal csütörtökön, röviddel éjfél előtt szerzett tudomást az esetről. Megállapították, hogy a közzétett adatok között nincsenek a hivatallal vagy Angela Merkel kancellárral kapcsolatos érzékeny információk.

Sören Schmidt, a belügyminisztérium szóvivője a többi között arról szólt, hogy az RBB beszámolójával szemben úgy tűnik, az adatlopás a Bundestag valamennyi pártját érinti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!