2020. március 29.,
vasárnap, Auguszta napja

A török hadsereg újabb megfigyelőpontokat létesített Idlíbben

MTI

2020. február 17., hétfő 12:43

Két új ellenőrzőpontot létesített a török hadsereg az észak-szíriai Idlíb tartományban - közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az Idlíb északnyugati, Törökországgal határos részén és a tartomány déli, Aríha mellett kialakított ellenőrzőponttal Törökország 35-re növelte szíriai megfigyelőállásai számát - tette hozzá a kiterjedt helyi aktivistahálózatra támaszkodó szervezet.

Az ellenőrzőpontok abban az úgynevezett feszültségcsökkentési zónában találhatóak, amelynek létrehozásáról a szíriai kormányt támogató Oroszország és a fegyveres ellenzéki csoportokat segítő Törökország tavaly állapodtak meg.

Noha januárban török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően, a kormányerők az utóbbi hetekben fokozták műveleteiket a térségben.

Az elmúlt hetekben a szíriai és a török hadsereg közt többször törtek ki összecsapások Idlíbben, és Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán Ankarában arra szólította fel az előrenyomuló szíriai kormányerőket, hogy még a hónap végéig vonuljanak vissza a korábbi demarkációs vonalat jelző török megfigyelőpontok mögé. Egyúttal leszögezte: amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, "Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát".

MTI