2018. január 18.,
csütörtök, Piroska napja

A megszaporodó terrorakciók aláássák Egyiptom reményeit

KK

2012. augusztus 11., szombat 17:38

Tavalyhoz képest nőtt az Egyiptomba látogató turisták száma. Az utóbbi hónapok merényletei azonban még mindig távol tartják a külföldi látogatókat a világ egyik legkedveltebb turisztikai célpontjától. A szakemberek szerint még mindig a vörös-tengeri üdülőhelyek a legnépszerűbb úti célok Egyiptomban.

Júniusig 27 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma a tavalyi adatokhoz képest. 2012-ben eddig közel hatmillióan érkeztek Egyiptomba, hogy megnézzék az észak-afrikai ország látványosságait. Egyiptom volt turisztikai minisztere arról számolt be, hogy a vendégéjszakák száma is növekedett az elmúlt időszakban, 41 százalékkal. Átlagosan 11 éjszakát tölt el nálunk egy külföldi – közölte Mounir Fakhry Abdel Nour.

Az egyiptomi állami tévé híradása szerint egy iszlamista csoport hajtotta végre azt a támadást, melyben 16 határőr vesztette életét. Az államfő nagyszabású tisztogatásba kezdett a Sínai-félszigeten.
Közben az Egyiptomba induló magyarokat veszélyre figyelmezteti a Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

Az egyiptomi turisztikai hivatal abban bízik, hogy a szektor, az állam fő bevételi forrása másfél éves politikai zűrzavar után helyreáll. Ugyanakkor a megszaporodó terrorakciók ezt a reményt aláássák. Legutóbb, egy hete a rafahi határátkelőnél 16 rendőrt lőttek le fegyveresek.

Mohamed el-Zayat gazdasági elemző nem gondolja, hogy a következő két negyedévben is hasonlóan jók maradnának az adatok. A biztonsági helyzet és a politikai instabilitás bizonyosan hatással lesz a forgalomra – véli a szakértő.

A hatóságok szerint a vörös-tengeri üdülőhelyek, így Sharm-el Sejk vagy Hurghada látogatottsága nem változott a vasárnapi merénylet óta, a turisták nem mondják vissza foglalásaikat.

Forrás: Hír TV