2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 23:30

Külföld

A tajvani demokrácia és szabadság fontosságát emelte ki beiktatási beszédében a sziget új elnöke

A tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangsúlyozta hétfői beiktatási beszédében a sziget új elnöke, a békét nevezve az egyetlen lehetséges útnak, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel.

  • A tajvani demokrácia és szabadság fontosságát emelte ki beiktatási beszédében a sziget új elnöke

Laj Csing-tö leszögezte: Pekingnek és Tajpejnek közösen kell szavatolnia a régió stabilitását, "hogy biztosítsák a világot, nem kell tartania egy háborútól".

"Egyúttal tudatjuk mindenkivel: Tajvan nem bocsátkozik alkuba a demokráciájáról és a szabadságáról" - szögezte le, hozzátéve, hogy Kínának tiszteletben kell tartania a tajvani nép akaratát.

Mint mondta, Tajvan és Kína "nem egymás alárendeltjei".

"Békére vágyunk, de nem lehetnek illúzióink" - fogalmazott.

Peking egyelőre nem reagált a kínai kormány által korábban "szeparatistának" minősített új államfő beszédére.

Az elnök beiktatásán részt vett a Tajvant önálló államként elismerő 12 ország néhány vezetője, például Santiago Pena paraguayi elnök. Emellett több volt amerikai tisztségviselő képviseltette magát az eseményen és delegáció érkezett a többi között Japánból, Németországból és Kanadából is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén gratulált az új államfőnek, leszögezve, hogy az Egyesült Államok kész együttműködni vele "a nem hivatalos kapcsolatok mélyítése, valamint a Tajvani-szoros békéje és stabilitása megőrzése érdekében".

Bár formális diplomáciai kapcsolatot nem létesítettek egymással, az Egyesült Államok máig Tajvan legfontosabb támogatója és hadiipari beszállítója. Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, amely maga is komoly összegeket fordít védelmi fejlesztésekre.

A tajvani védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy az utóbbi 24 órában hat kínai légijármű lépte át a Tajvani-szoros középvonalát, amely eddig nem hivatalos határként szolgált.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!