2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

A szenátus is megszavazhatja a rendkívüli állapot elutasítását

MTI, Hír TV

2019. március 4., hétfő 08:06, frissítve: hétfő 08:51

Ma szavaz a washingtoni szenátus a Donald Trump által kihirdetett rendkívüli állapotról. A demokrata többségű Képviselőház már elutasította az illegális bevándorlás megfékezésére hivatott szükségállapot bevezetését, és most a Szenátus is így dönthet. Korábban több republikánus szenátor közölte, hogy a rendkívüli állapot bevezetése ellen szavaz majd. Szerintük ugyanis Trump intézkedésével a kongresszus alkotmányos jogai sérülnek. Az ügyben mégis Donald Trump mondhatja ki a végső szót, mivel a kongresszus határozatát jogában áll megvétózni.

Az amerikai törvényhozás felsőházában is meglehet a kellő többség ahhoz, hogy elutasítsa azt a rendkívüli állapotot, amelyet Donald Trump elnök a déli határnál uralkodó „vészhelyzet” miatt hirdetett ki, miután Rand Paul republikánus szenátor közölte, hogy megszavazza az erre vonatkozó javaslatot.

A 100 fős szenátusban 53 mandátuma van a republikánusoknak, de hárman közülük, Susan Collins Maine államból, Lisa Murkowski Alaszkából és Thom Tillis Észak-Karolinából már korábban közölték, hogy megszavazzák a javaslatot. Ha pedig a 47 demokrata és független szenátor velük együtt szavaz, akkor a kentuckyi Rand Paul voksával meglesz az 51 fős abszolút többség.

„Nem szavazhatok arra, hogy az elnök felhatalmazást kapjon, hogy olyan pénzt költsön el, amelyet a kongresszus nem hagyott jóvá” – jelentette ki Rand Paul vasárnap a Bowling Green Daily News című kentuckyi lap szerint. „Lehet, hogy több pénzt szeretnénk fordítani határvédelemre, de erre a kongresszus nem adott felhatalmazást. Veszélyes dolog, ha ezeket a fékeket és ellensúlyokat felszámoljuk” – érvelt a lap szerint a politikus egy republikánus rendezvényen a Nyugat-kentuckyi Egyetemen szombat este.

A republikánus párti politikusok közül többen azért ellenzik, hogy Trump a rendkívüli állapot révén kerülje meg a törvényhozás által jóváhagyott költségvetési korlátokat, mert álláspontjuk szerint ezzel az elnök megsérti a kongresszus alkotmányos jogait, és precedenst teremt jövőbeni demokrata elnökök számára is, hogy ha kedvük szottyan, ehhez az eszközhöz nyúljanak.

A képviselőház február végén 245:182 arányban szavazta meg a rendkívüli állapot elutasítását. Az alsóházban 13 republikánus képviselő szavazott együtt az ellenzékkel.

Ha a szenátus is megszavazza a javaslatot, akkor Trump elé kerül, aki már közölte, hogy meg fogja vétózni a kongresszus határozatát. A vétó felülírásához kétharmados többségre lenne szükség a kongresszus mindkét házában, ami minden valószínűség szerint nem lesz meg, s így a törvényhozás nem lesz képes megakadályozni a Trump által kihirdetett rendkívüli állapotot.