2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A szélsőjobb ellen fogna össze Sebastian Kurz

Európai összefogást sürgetett a szélsőjobboldali terrorizmus ellen egy vasárnapi német lapinterjúban Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője.

  • A szélsőjobb ellen fogna össze Sebastian Kurz

Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban a napokban a németországi Halléban egy zsinagóga ellen történt – a hatóságok szerint szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású – támadással kapcsolatban kiemelte, a szélsőjobboldali terror fenyegetése miatt meg kell erősíteni az együttműködést az európai ­uniós tagországok belügyminiszterei és a hírszerzési, nemzetbiztonsági szolgálatok között, írta az MTI.

Hozzátette: a politikának gondoskodnia kell arról is, hogy ne jelenhessenek meg szélsőjobboldali mozgalmak, hiszen „a szavakat és a gondolatokat tettek követik. Mint mondta, következetesen fel kell lépni a „neonácik” ellen, Ausztriában éppen ezért törekednek például az úgynevezett identitárius mozgalom betiltására. Ugyanakkor harcolni kell a „politikai iszlamizmus” ellen is, amely radikalizálódáshoz vezethet. Védekezni kell és fel kell ismerni a fiatalokat fenyegető veszélyeket, függetlenül attól, hogy „jobbról, balról vagy az iszlamizmus felől” érkeznek.

Hangsúlyozta: szembe kell nézni azzal, hogy Európa sok helyütt nem biztonságos a zsidók számára. Közölte: az utóbbi években folytatott megbeszéléseken a zsidó szervezetek vezetői arról számoltak be, hogy egyre több zsidó akarja elhagyni Európát. Ebbe nem szabad beletörődni, ezért a szélsőjobb és „az iszlamisták importált antiszemitizmusa” ellen is harcolni kell – mondta az ÖVP vezetője.

Halléban egy 27 éves német férfi lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel próbált meg bejutni a helyi zsinagógába szerdán, a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja – jom kippur – alkalmából tartott szertartás alatt.

Nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit és elmenekült.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!