2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

A Szaharából érkező hőhullám miatt rekordmelegre számítanak Olaszországban

Tombol a kánikula Olaszországban, keddtől a legmagasabb hőségriasztás lépett életbe több nagyvárosban. A Szaharából érkező hőhullám miatt sok helyen a 40 fokot is átlépte a hőmérők higanyszála. Rekordmelegre számítanak az olasz településeken, összesen kilenc nagyvárosban rendeltek el riasztást.

  • A Szaharából érkező hőhullám miatt rekordmelegre számítanak Olaszországban

Az idei nyár második hőhulláma érte el Itáliát, amelyet a meteorológusok a görög mitológiából ismert háromfejű kutyáról, Kerberoszról neveztek el. Rekordhőségre számítanak Szardínia szigetén, ahol a hőmérséklet elérheti akár a 48 fokot is. A hőmérséklet még az éjszakai órákban sem süllyed 25 fok alá. A hatóságok felszólították a lakosságot, lehetőleg csak az esti órákban tartózkodjanak a szabadban és sok folyadékot fogyasszanak.

– Az egészségügyi minisztérium összesen 9 településen rendelt el riasztást. A középolasz tartományokban, Rómában, Firenzében, illetve Torinóban a hőmérő higanyszála elérheti akár a 38 fokot is, a délolasz tartományokban Szardínia szigetén akár a 45-48 fokot is. A rendkívül magas páratartalom, illetve a levegőmozgás hiánya miatt még erőteljesebben érzékelhető a nagy meleg, amely elsősorban az idősek, illetve a gyermekek számára veszélyes. Az olasz meteorológusok szerint az idei év lehet az elmúlt 20 év melegebb nyara. A rendkívüli kánikulát megszakíthatják hirtelen zivatarok, akár több órán keresztül tartó égszakadás. A statisztikák szerint a tavalyi évben, 2022-ben összesen tizennyolcezer személy veszítette életét a rendkívüli meleg miatt Olaszországban – jelentette Jánosi Dalma, a HírTV római tudósítója.

Az fővárosiak légkondicionált otthonaikba és az irodákba menekülnek a rekkenő hőség elől, aki pedig teheti, a tengerparton tölti a nap legmelegebb óráit.

– Őszintén szólva most egyáltalán nem zavar, hogy egész nap dolgozok, mert legalább a légkondis irodámban töltöm a nap legmelegebb óráit. Csak az esti órákban, amikor a hőmérséklet némiképp már csökken, csak akkor megyek az utcára. Megpróbáljuk túlélni a legmelegebb napokat, remélhetőleg hamarosan csillapodik a kánikula – mondta egy római nő.

Az olasz főváros utcáin és terein a nagy meleg ellenére is hömpölyögnek a turisták, akiknek a szabadtéri kutak nyújtanak némi felfrissülést a forróságban.

– Borzasztóan nehéz elviselni ezt a rettenetes meleget. Én Rio de Janeiroból érkeztem, de amit most tapasztalok, az még annál is rosszabb, ami otthon van. Ott legalább van tengerpart és légmozgás, itt áll a levegő. Belátom, hogy nem ez a legjobb pillanat a turistáskodásra, de elviselem, mert végre találkozhatok a rokonaimmal, unokatestvéreimmel itt, Rómában, és ez boldoggá tesz – mondta egy brazil turista.

Az Olasz Vöröskereszt tíz pontból álló útbaigazítással segíti a lakosságot, hogyan tudják átvészelni a nyár legforróbb napjait. A kórházak elsősegélyosztályain készülnek a nap okozta sérülések és rosszullétek ellátására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!