2024. 09. 18. Szerda Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

A svéd kormány óriási pénzek kifeizetésével venné rá a migránsokat arra, hogy elhagyják az országot

Stockholm 35 000 svéd koronára (12 millió forint) bővítené azok ellátását, akik vállalják, hogy véglegesen elhagyják Svédországot - írja a Magyar Nemzet.

  • A svéd kormány óriási pénzek kifeizetésével venné rá a migránsokat arra, hogy elhagyják az országot

A lap emlékeztetett, a bő tízmilliós Svédországban több mint kétmillió ember született külföldön, és több mint felük 2000 után érkezett. A 2022-es parlamenti választások előtt szinte konszenzus volt Svédországban abban, hogy a bevándorlást csökkenteni kell, mert Svédország nem tud megbirkózni az integrációval, a kérdés természetesen a hangsúlyokon volt. 

A Svéd Demokraták szuverenista jobboldali párt volt az egyetlen, amely kivándorlást is szorgalmazott. Bár a jobboldali kormánykoalícióba nem vették be a jobboldalon egyébként legtöbb szavazatot kapó SD-t, de a kisebbségi kormányt a Tidö-megállapodásnak nevezett szerződés alapján kívülről támogatják. Ennek fejében jelentős befolyással rendelkeznek a kormányzati döntésekben, ennek köszönhetően kerülhetett most napirendre a kivándorlás támogatásának drasztikus növelése.

Bár a tervezetet az azt vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság nem támogatta, a kormány kitart az elképzelése mellett. Csütörtökön sajtótájékoztatón mutatta be terveit a kabinet és az SD. 

Ennek értelmében a már jelenleg is elérhető támogatást drasztikusan megemelve, 35 000 svéd koronára (12 millió forint) bővítené azok ellátását, akik vállalják, hogy véglegesen elhagyják Svédországot. Az összeg személyenként járna, azaz egy család esetén ez több tízmillió forintot jelenthet.

A rendelkezés 2026. január 1-jén lépne életbe. Jövőre 105 millió korona pluszforrást terveznek erre biztosítani, az intézkedés hatálybalépése évében, 2026-ban pedig 1,4 milliárdot, azaz több mint 50 milliárd forintot. Annak érdekében, hogy a visszavándorlási támogatásban részesülők ne utazzanak újra Svédországba más identitással (amire számos példa volt eddig kiutasítottak esetében), biometrikus adatok felvételét kellene a kivándorlóknak vállalniuk.

Fotó forrása: Reuters

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gál Kinga: támogatjuk Matteo Salvinit

Gál Kinga: támogatjuk Matteo Salvinit

Matteo Salvinire a palermói ügyészség emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt kérte hat év börtönbüntetés kiszabását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!