2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

A „saját útját járó” miniszterelnöknek adtak újabb négy évet

Elsősorban Orbán Viktor érdeme a Fidesz választási sikere – állítja egybehangzóan a hétfői cseh sajtó. Egy szlovákiai napilap szerint a baloldalnak többet kell mutatnia a következő választásokig, mert különben a Fidesz legnagyobb ellenfele a Jobbik lesz. Izraelben ugyanakkor nem a Fidesz győzelmét, hanem a Jobbik megerősödését emelik ki.

A „saját útját járó” miniszterelnöknek adtak a magyarok újabb négy évet – állapítja meg a Reuters. A brit hírügynökség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor több alkalommal összetűzésbe került az Európai Unióval és a külföldi befektetőkkel unortodox gazdaságpolitikája miatt. A Reuters szerint a külföldi nagyvállalatok újabb kiszámíthatatlan, néhányan pedig ellenséges intézkedésekre számíthatnak.

A The Wall Street Journal szerint a Fidesz győzelme megfelel az előzetes várakozásoknak, így csak mérsékelt reakciót válthat ki a piacokon. Az egyik vezető amerikai közgazdász a politikai-üzleti napilapnak kijelentette: egyelőre nem látható, hogy Orbán Viktor újjáválasztása után békét akar-e kötni a nagy külföldi üzleti körökkel. A lap szerint erre lenne szükség ahhoz, hogy felpörögjön a gazdasági növekedés.

Orbán Viktor történelmet írt azzal, hogy hatalmas fölénnyel egymás után másodszor is megnyerte a választást és harmadszor is miniszterelnök lesz – írja a Lidové Noviny. A konzervatív prágai napilap szerint Orbán Közép-Európa legsikeresebb politikusává válhat, a térségben ugyanis egyetlen kormányfőnek sem sikerült háromszor győznie. Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a választás az új rendszer szerint zajlott le, amely a legsikeresebb pártnak kedvez.

A magyar parlamenti választásokat nem a határon túli magyarok döntötték el – írják az erdélyi magyar lapok. A kolozsvári Szabadság vezércikkírója megjegyzi: a magyarországi baloldal megnyugodhat: az új kormányt a tősgyökeres magyarországi szavazók választották újra ilyen nagy arányban.

Nem volt tétje a vasárnapi választásnak, nem azért, mert a győztes eleve biztos befutónak számított, hanem mert „senki nem ígért semmit” a leváltáson vagy a folytatáson kívül – írta kommentárjában a pozsonyi Új Szó. A szlovákiai magyar lap szerint a baloldal a következő választásokat akkor nyerheti meg, ha többet és jobbat produkál, másként könnyen előfordulhat, hogy 2018-ban a Fidesz fő ellenfele a Jobbik lesz.

Izraelben nem a Fidesz győzelmét, hanem a Jobbik megerősödését emelik ki, és azt hangsúlyozzák, hogy a Jobbik az Európai Unió legerősebb „szélsőjobboldali pártja”. A Times of Israel idézi Moshe Kantort, az Európai Zsidó Szövetség elnökét, aki arról beszélt, hogy Magyarországra és Európára sötétség borult. Kantor úgy fogalmaz, hogy a „szégyentelen neonáci pártnak” nevezett Jobbik megerősödése „ébresztőként kell, hogy szolgáljon egész Európa számára”.

A magyar baloldal nem épült fel a 2010-es súlyos választási vereségéből, ami lehetővé tette, hogy Orbán Viktor kétharmados többséggel szerezze meg a hatalmat – írja a BBC. A brit közszolgálati adó arra emlékeztet: Mesterházy Attila, a baloldali-liberális koalíció miniszterelnök-jelöltje a közvélemény-kutatások ellenére még az utolsó napokban is bízott a győzelemben és azt hangoztatta, hogy az emberek félnek kimondani véleményüket.

A Financial Times a választás eredményét úgy értékeli, hogy Magyarországon folytatódik a befektetői szempontból kiszámíthatatlan és gyakran ellenséges gazdaságpolitika. A gazdasági napilap arra emlékeztet: Orbán Viktor a „nacionalista” gazdasági és politikai reformok folytatását ígérte. Hozzáteszik: ez a külföldi tulajdonú monopóliumokra vonatkozik, de idetartozik a bankszektor átalakítása is, amelynek célja, hogy az ágazat többsége magyar kézbe kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!