2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

A román államfő az egészségügyi személyzet védelmére szólította fel a kórházigazgatókat

A koronavírus elleni küzdelem "frontvonalában" dolgozó egészségügyi személyzet fokozott védelmét sürgette a román államfő kedden a kórházigazgatókkal tartott távértekezletén.

  • A román államfő az egészségügyi személyzet védelmére szólította fel a kórházigazgatókat

Klaus Iohannis szerint prioritásként kell kezelni az orvosok tesztelését és ellátását megfelelő védőfelszereléssel, hogy ne ismétlődjenek meg a suceavaihoz, vagy bukarestihez hasonló "felháborító esetek".

Iohannis arra utalt, hogy a kelet-romániai Suceava Megyei Sürgősségi kórházat be kell zárni, miután száz orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, de Bukarestben és Sepsiszentgyörgyön is kórházi részlegeket kellett karanténba helyezni, miután az ott dolgozók megkapták a fertőzést.

A román államfő azt kérte az egészségügyi minisztertől: mielőbb tegyék jogilag is lehetővé, hogy a háziorvosok telefonos tanácsadással segítsék betegeiket, és személyes találkozó nélkül, interneten is küldhessenek számukra támogatott vényt.

A kórházigazgatókkal tartott megbeszélés után Ludovic Orban miniszterelnök beszámolt róla: Románia egyelőre nem rendelkezik elegendő koronavírus-teszttel és orvosi védőfelszereléssel, de a közbeszerzési eljárások egyszerűsítésével folyamatosan pótolják a hiányt. A kormányfő szerint reális remény van arra, hogy egy héten belül Romániában elegendő készülék és hatóanyag lesz napi 2000-2500 teszt elvégzésére, és a tesztelést mind a 41 megyében el lehet majd végezni. Jelenleg napi mintegy ezer tesztet végeznek Romániában 19 erre alkalmas készülékkel.

Kedd esti sajtóértekezletén Orban elmondta: a rendkívüli állapot bevezetése nyomán - a köztisztviselőkre vonatkozó nehézkes szabályok kiiktatásával - mintegy négyezer újonnan felvett alkalmazottal sikerült megerősíteni az előző kormánytól "klinikai halál" állapotában örökölt közegészségügyi hálózatot. Az ide irányított rezidenseknek, iskolaorvosoknak és más szakembereknek kellett megszervezniük a legfertőzöttebb európai országokból több tízezrével hazaözönlő román vendégmunkások karanténba, vagy otthoni elkülönítőbe küldését és a karanténszabályok betartatását.

Ludovic Orban szerint a közegészségügyi rendszer, "menet közben tanulva", elismerésre méltóan ellátta ezt a hatalmas feladatot.

A keddi összesítés szerint 5500-an voltak hatósági karanténban, és csaknem 84 ezren otthoni elkülönítésben Romániában.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.
Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Továbbra is áradások pusztítanak Kínában, a heves esőzések csak szerdán hagynak alább. Tajvanban egy nap alatt több mint nyolcvan földmozgást mértek. Mindeközben Bangladesben már egy hete kemény kánikulával küzdenek. A világ másik felén, Kanadában óriási erdőtüzek pusztítanak, Finnországban pedig a tél nehezíti a mindennapokat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!