2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

A regionális békét sürgető levelet küldött az iráni elnök a szaúdi királynak

Levelet küldött Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai királynak Haszan Róháni iráni elnök regionális békét és stabilitást sürgetve - erősítette meg hétfőn Ali Rabiei iráni kormányszóvivő.

  • A regionális békét sürgető levelet küldött az iráni elnök a szaúdi királynak

"Úgy gondoljuk, hogy több téren is kétoldalú kapcsolatok jöhetnének létre a térségben, és hogy az Egyesült Államok nyomásgyakorlásának nem kellene távolságot előidéznie a szomszédok között" - hangsúlyozta az iráni kormányszóvivő, akit a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség idézett.

Szaúd-Arábia 2016 januárjában megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal azután, hogy iráni tüntetők megtámadták teheráni nagykövetségét és konzulátusát Meshed városában egy prominens síita hitszónok Szaúd-Arábiában történt kivégzése miatt.

Mind Irán, mind Szaúd-Arábia versenyez a befolyásért a Közel-Keleten, ahol egymással szemben álló feleket támogatnak különböző konfliktusokban. A jemeni polgárháborúban például Teherán a húszi síita lázadókat, Szaúd-Arábia pedig a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erőket támogatja. Szaúd-Arábia ezenkívül az Egyesült Államokkal és egyéb országokkal együtt Iránt tette felelőssé a Saudi Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat két olajterminálja elleni szeptember támadásért, amit Teherán visszautasított.

E legutóbbi válságot követően Róháni békejavaslatot tett a Perzsa(Arab)-öböl menti országoknak, köztük Szaúd-Arábiának arról, hogy regionális együttműködéssel szavatolják a stabilitást, és így elkerüljék az amerikai erők nagyobb jelenlétét a térségben. Ennek érdekében az iráni elnök néhány nappal ezelőtt levelet küldött az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa (GCC) tagállamainak - Szaúd-Arábiának, az Egyesült Arab Emírségeknek, Katarnak, Bahreinnek, Kuvaitnak és Ománnak), illetve Iraknak.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!