2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Az aranyember 20:00

Külföld

A politikai bénulás veszélye fenyegeti Franciaországot

A közvélemény-kutató cégek előrejelzései szerint a Nemzeti Tömörülés 190–230 mandátumot szerezhet a vasárnapi szavazáson, megelőzve a baloldali Új Népfrontot, amely 145–175, és Emmanuel Macron elnök centrista szövetségét, amely 130–162 mandátumot szerezhet. A kormányzati többséghez 289 mandátum szükséges a nemzetgyűlésben.

  • A politikai bénulás veszélye fenyegeti Franciaországot

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetett a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, a második fordulóban az abszolút többség elérése a céljuk. A Reuters szerint azonban a párt valószínűleg nem éri el ezt a célt a vasárnapi parlamenti választásokon.

A közvélemény-kutatások ellenére Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke azt mondta, hogy továbbra is „nagyon magabiztos.”

Úgy gondolom, hogy a franciák szeretnének továbblépni

– mondta Bardella egy csütörtök késő esti interjúban a France2 televízióban.

Macron centrista szövetsége és az Új Népfront több mint 200 jelöltet visszaléptettek a második fordulóból ezen a héten, hogy elkerüljék az ellenzéki szavazatok megoszlását a jobboldallal szemben, és egy úgynevezett republikánus frontot építettek. A legújabb előrejelzések szerint a stratégia működhet.

De még így is nehéz megjósolni a választás végkimenetelét. Amennyiben a Nemzeti Tömörülés megszerzi az abszolút többséget, Macron miniszterelnöke, Gabriel Attal azonnal lemondana, és a Nemzeti Tömörülés részéről vezetőjük, Jordan Bardella lenne a miniszterelnök-jelölt. A francia elnöknek joga lenne megvétózni a jelölést, ha az illetőt alkalmatlannak tartja a feladatra. De Macronnak mindenképpen új miniszterelnököt kellene kineveznie, akinek a kormányalakítás lenne az első feladata.

Az is egy lehetséges végkimenetel, hogy a jobb- és baloldali, valamint a centrista pártok ad hoc szövetségeket hoznak létre, hogy az új parlamentben megszavazzák az egyes jogszabályokat, ahelyett, hogy koalíciós kormányt próbálnának létrehozni. Az már most kijelenthető, hogy mindkét megoldás politikai bizonytalanságot vonna maga után. Lehetséges az is, hogy a három csoport – a jobboldal, Macron centrista szövetsége vagy a baloldal – egyike sem lesz elég nagy ahhoz, hogy egyedül kormányozzon, koalíciós megállapodást kössön, vagy biztosítsa, hogy működőkepés kisebbségi kormányt tudjon vezetni. Ebben az esetben Franciaországot a politikai bénulás veszélye fenyegetné, kevés vagy semmilyen törvényt nem fogadnának el, és egy ideiglenes kormány irányítaná az alapvető napi ügyeket.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Tűzfalcsoport közösségi oldalán leplezte le a Soros-birodalom legújabb húzását

A Tűzfalcsoport közösségi oldalán leplezte le a Soros-birodalom legújabb húzását

A Free Press Unlimited, egy hivatalosan hollandiai székhelyű szervezet jelentős, több mint két és fél milliárd forintnyi eurós támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványoktól és az Európai Uniótól. Ezek a támogatások a magyarországi média viszonyainak alakítására irányulnak – írta meg a Tűzfalcsoport.
Amerika választ – A rabszolga felszabadítás maszlagja + videó

Amerika választ – A rabszolga felszabadítás maszlagja + videó

Mi is az igazság az amerikai polgárháborúról és hogyan is kényszerítették rá az államokat arra, hogy végül egyesüljenek? Erről beszélt az Amerika választ című műsorban Bogár László közgazdász és Szendrei Róbert Amerika-szakértő Viraghalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!