2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Külföld

A Politico szerint nem érnek semmit a szankciók

A Politico mostanra hasonló belátásra tért, mint a magyar kormány. A magyar kormány már jó ideje azt az álláspontot képviseli, hogy az EU Oroszország ellen bevezetett szankciói többet ártanak az európai gazdaságnak, mint az orosznak.

  • A Politico szerint nem érnek semmit a szankciók

A Politico brüsszeli hírportál elemzése szerint továbbra is mintegy ezerhatszáz nyugati cég van jelen Oroszországban, sok vállalat pedig bár „papíron” látványosan kivonult, termékeik továbbra is kaphatók az országban.

Az elemzés rámutat, hogy bár az Európai Unió közösen fogadta el az Oroszország elleni szankciókat, azok betartatása már a tagállamokon múlik, és ennek intenzitása finoman szólva változó – gondoljunk csak az ukránok mellett oly hangosan kiálló Kaja Kallas észt miniszterelnökre, akinek a férje olyan cégben birtokolt részesedést, amely a szankciók dacára is vígan üzletelt az oroszokkal.

Különösen szembeötlő a szankciók megkerülése a hadiiparban. Az ukrán területen talált orosz roncsok elemzése felfedte, hogy bár az EU vezetői a kínai cégekre mutogatnak mint az oroszok szankciótörő technológiai beszállítóira, valójában

a „kiemelt fontosságú harctéri eszközök” legnagyobb beszállítója az amerikai Intel, az első hatban pedig a második helyen álló kínai Huawei kivételével csak amerikai cégek találhatók.

Az adatok azt mutatják, hogy a szankciók ugyan átmenetileg visszavetették ezek importját, a gazdasági szereplők gyorsan megtalálták a módját az intézkedések megkerülésének. A helyzetet mi sem illusztrálja jobban, mint az orosz mesterlövészfegyverekben használt csúcsminőségű amerikai töltények esete.

Ráadásul az EU jogi eszközei is szegényesek a szankciók betartatására. Bár bizonyítékok vannak az intézkedések széles körű megkerülésére, jogi eljárás csak néhány esetben indult.

A hírportál feltette a kérdést, vajon az Európai Unióban megvan-e egyáltalán a politikai akarat a szankciók betartására, a válasz pedig szerintük nemleges.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!