2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

A polgárháború kezdete óta nem volt ekkora menekülthullám

Hír TV

2020. február 14., péntek 11:56

A szíriai polgárháború kezdete óta most menekültek el a legtöbben otthonaikból - hívta fel a figyelmet az ENSZ. Szíria északnyugati részét több mint 800 ezren hagyták el az elmúlt hetekben a hadsereg lázadók ellen indított offenzívája miatt. Törökország attól tart, hogy ismét több millió menekült fogja elérni a kis ázsiai államot. Eközben Izrael légicsapást mért szíriai fegyverraktárakra.

Kígyózó sorokban állnak a teherautók a szíriai Azaz városánál.

Idlib és Aleppo környékén egyre hevesebb harcok dúlnak, ezért aki teheti elmenekül onnan. A hideg szél és a havazás azonban csak tovább nehezíti a helyzetet.

Szíria északnyugati részén több mint 800 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására a hadsereg lázadók ellen indított offenzívája miatt. A menekülők 60%-a gyerek. A Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint bekövetkezett az a humanitárius katasztrófa, amelyre már évek óta figyelmezettek.

A térségben több város is szinte teljesen kiürült. A polgárháború 9 évvel ezelőtti kezdete óta nem volt ekkora menekülthullám.

A háború sújtotta térségben nagyjából hárommillió civil él. Szakértők szerint a harcok fokozódásával még többen indulhatnak el.

A török elnök ezért nagy erejű támadással fenyegette meg a szír elnököt, ha nem vonja vissza csapatait Idlíb tartományból. A hadsereg december óta fokozatosan nyomul előre és már 600 négyzetkilométert foglalt vissza a felkelőktől. A szíriai menekültek többsége a már most is túlzsúfolt török menekülttáborok felé vette az irányt. Ankara attól tart, hogy a konfliktus újbóli kiéleződése miatt ismét milliók fognak Törökországba menni.

A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy Izrael is több légicsapást hajtott végre az elmúlt időszakban Szíriában. A zsidó állam éjjel ismét bombázta a damaszkuszi repülőtér szomszédságában található fegyverraktárakat. Az akcióban 7 katona halt meg.

A szíriai háborúban eddig 380 ezren vesztették életüket és hatmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Katonai támaszpontot foglaltak vissza a kormányerők Aleppó nyugati részén

Újabb katonai támaszpontot vont ellenőrzése alá a szíriai hadsereg pénteken Aleppó tartomány nyugati részén, a nemrég visszafoglalt, stratégiai fontosságú M5-ös autópályához közel - jelentette be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet pénteken. 

Az Aleppó városától 12 kilométerre lévő, Umm esz-Szugra melletti Negyvenhatos bázist a kormányerők hét év után foglalták vissza a lázadóktól.

Az OSDH hozzátette, hogy a hadsereg - az orosz légierő segítségével - a bázis mellett eddig 74 települést, falut és körzetet szerezett vissza a térséget nagyrészt ellenőrzése alatt tartó dzsihadistáktól és törökbarát ellenzéki fegyveres csoportoktól.

A hadsereg legújabb hadművelete elsősorban a kedden visszafoglalt, Aleppót - Damaszkuszon keresztül - a jordániai határ mellett fekvő, délnyugat-szíriai Deraával összekötő, stratégiai fontosságú M5-ös autópálya védelmét szolgálja.

Az autópályát a lázadók 2012-ben foglalták el, visszafoglalása pedig mérföldkő lehet a polgárháborúban.

A Negyvenhatos bázisról a török katonák az OSDH értesülései szerint csütörtökön vonultak vissza.

A mostani hadműveletek során a hadsereg öt kilométerre került a nyugat-aleppói Atáribtól, amely az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint teljesen kiürült, a lakosok mind elmenekültek a harcok miatt.

December eleje óta az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint több mint 700 ezren menekültek el a térségből, az OSDH szerint pedig legalább 350 civil vesztette életét a harcokban. 

Hír TV