2024. 09. 21. Szombat Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Csodálattal és hálával

Következik:

Radar ráadás 04:00

Külföld

A Pentagon cáfolja az orosz álláspontot

Cáfolja a Pentagon azt az orosz álláspontot, amely szerint a lelőtt utasszállító mellett ukrán vadászrepülők is feltűntek. Az Egyesült Államok kitart amellett, hogy a gépet a szakadárok lőtték le. Közben a szeparatisták átadták a malajziai szakértőknek az utasszállító két fekete dobozát. A 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkiv városába szállították, ahol holland szakértőknek adják át őket.

Aláírással szentesítik azt az átadás-átvételi szerződést a maláj kormány képviselői és az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donecki népköztársaság miniszterelnöke, amelyben a kelet-ukrajnai szakadár régió átadja a csütörtökön lezuhant maláj repülőgép két fekete dobozát. „Szeretném kifejezni elismerésünket Borodaj őexcellenciájának, hogy megadta nekünk a lehetőséget és hogy eleget tett a különleges kérésünknek, hogy átadják a két fekete dobozt Malajziának. Ez Malajzia tulajdona” – mondta a Maláj Nemzeti Védelmi Tanács ezredese.

A maláj fél ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányítóközpont kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják az ENSZ repülési szakértői is. A további vizsgálatokban Hollandia is vezető szerepet vállal a 282 ember földi maradványait kedden délelőtt szállították át vonattal Doneckből Harkivba. Innen egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik.

Oroszország azt akarja elérni, hogy a gép lezuhanásának körülményeit vizsgáló nemzetközi akciót ne az ukránok, hanem az ENSZ szakemberei végezzék. A szervezet szabályai szerint ugyanakkor az az ország vezeti a nyomozást, amelynek a területén a baleset történt. „Mi egy olyan vizsgálatot követelünk, amit a nemzetközi polgári repülési szervezet végez. Ennek pedig az az oka, hogy a szakadárok nem bíznak a kijevi kormányzatban, ezért is voltak nagyon óvatosak, hogy átadjanak bármit is, köztük a fekete dobozokat az ukrán kormánynak, mert attól tartottak, hogy a bizonyítékokat meghamisítják” – mondta Oroszország malajziai nagykövete.


Az orosz nagykövet szerint a légvédelem bizonyítani tudja, hogy az utasszállító mellett vadászrepülők is feltűntek. A Pentagon szerint Moszkva állítása nem felel meg a valóságnak, a gépet a szakadárok lőtték le. A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Doneck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát.

Ukrajna azt állítja, bizonyítéka van arra, hogy az oroszbarát szeparatisták állnak a maláj utasszállító lelövése mögött. Bővebben>>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!