2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

A párt helyett Conte tárgyal a Demokratákkal

2019. augusztus 28., szerda 12:32

Olaszországban egyre közelebb kerül a megállapodáshoz az Öt Csillag Mozgalom és az ellenzéki Demokrata Párt. A pártok a legfontosabb témákban már megállapodtak, és készek a közös kormányzásra. Az olasz államfő máig adott haladékot, hogy a politikai erők konszenzusra jussanak. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője szerint mindkét tömörülésnek a hatalom birtoklása helyett az olasz emberek érdekét kellene szem előtt tartania.

Eredményesen zárult az ellenzéki Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom közötti kormányalakítási tárgyalások második fordulója.

A siker kulcsa az lehet, hogy egyeztetéseken utóbbi politikai csoportot nem Luigi diMaio elnök képviselte, hanem Giuseppe Conte lemondott kormányfő. A cserére azért volt szükség, mert személyi kérdésekben a tömörülés nem jutott közös nevezőre a demokratákkal. Elemzők szerint azonban a pártok a legfontosabb témákban már megállapodtak, és készek a közös kormányzásra.

Nagyon úgy tűnik, hogy a két párt a tárgyalások előrehaladott szakaszába jutott.Sok összecsapáson vannak túl, sokszor inogott meg a siker lehetősége, és még mindig nem tudhatjuk biztosan, hogy ez vajon az utolsó percek taktikája-e annak érdekében, hogy minél több kormányzati posztot szerezzenek meg, vagy tényleg azt jelzi, hogy a dolgok szétesnek. Tény, hogy a két hete kezdődött kormányválság komoly fordulatokat tartogatott eddig is és továbbra is várhatók meglepetések. Az Öt Csillag és a Demokraták ki akarják szorítani a politikai életben Matteo Salvinit - magyarázta a Reuters szakújságírója.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője szerint mindkét tömörülésnek a hatalom birtoklása helyett az olasz emberek érdekét kellene szem előtt tartania. A belügyminiszter leszögezte: az ő pártja az egyetlen, amely nem fél az emberek szavazataitól. A politikus figyelmeztetett: ha az Öt Csillag és a Demokrata párt alakít koalíciót akkor biztosan megnyitják a kikötőket a civil szervezetek migránsmentő hajói előtt. Salvini bevándorlásellenes intézkedéseinek köszönhetően az elmúlt egy éveben visszaesett az Olaszországba érkező migránsok száma.

Sergio Mattarella államfő ma délután lezárja a parlamenti pártokkal folytatott konzultációt. Olasz elemzők szerint a demokratáknak hatalmas ajándék lenne, ha ismét kormányra kerülnének, hiszen az elmúlt egy évben szinte minden választást elveszítettek.

Ha nem születik megállapodás a kormánykoalícióról, akkor az elnök ügyvivő kormányt nevez ki, és új választásokat ír ki. A szavazás pedig egyedül csak Ligának kedvezne, amely jelenleg a legnépszerűbb párt Olaszországban.

HírTV