2022. 07. 04. Hétfő Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:30

Külföld

A párizsi ügyészség vizsgálatot indított miniszterek részvételével rendezett állítólagos luxusvacsorák miatt

Eljárást indított vasárnap a párizsi ügyészség egy francia országos televízió rejtett kamerás felvételei miatt, amelyek szerint állítólag miniszterek részvételével rendeztek illegális luxusvacsorákat Párizs belvárosában a koronavírus-járvány miatti korlátozások megsértése mellett.

Az M6 kereskedelmi televízió péntek este sugározott riportjában egy névtelen forrás azt állította, hogy miniszterek is részt vettek azokon a párizsi illegálisan luxusvacsorákon, ahol sem a személyzet, sem a vendégek nem viseltek maszkot.

A rejtett kamerával készült felvételek az M6 szerint a főváros egyik elegáns negyedében egy illegális étteremben készültek, ahol senki nem tartotta be a járvány miatt ajánlott védőtávolságot, és nem viselt maszkot.

A felvételen látható, hogy a hely bejáratánál egy pincér megmutatja az étlapot, az érkező vendégek pedig maszk nélkül ölelik meg egymást vagy fognak kezet.

A járványügyi korlátozás részeként Franciaországban október vége óta az éttermek nem fogadhatnak vendégeket, kizárólag elvitelre főzhetnek.

Gérald Darmanin belügyminiszter vasárnap a Twitteren jelezte, hogy arra kérte "a párizsi prefektust, ellenőrizze, igaz-e, ami a riportban elhangzott, és ha az állítások igaznak bizonyulnak, indítson eljárást a vacsorák szervezői és résztvevői ellen".

"Ez teljesen elfogadhatatlan" - írta a tárcavezető.

"A rendőrség és a csendőrség szervei mindennap fellépnek a külvárosokban, mert óriás barbecue-zások vannak, mert az emberek nem tartják be a lezárás szabályait. Természetes, hogy az elegáns negyedekben is mindenkire vonatkozik a szabály. Nincs kétfajta állampolgár, olyanok, akik bulizhatnak és olyanok, akiknek nem szabad" - hívta fel a figyelmet a belügyminiszter.

Rémy Heitz párizsi főügyész vasárnap este jelezte, hogy a vádhatóság mások veszélyeztetésének és tiltott munka gyanúja miatt vizsgálatot indított annak ellenőrzésére, hogy a vacsorákat tényleg az egészségügyi szabályok figyelmen kívül hagyása mellett rendezték meg, illetve az esetleges szervezők és résztvevők személyazonosságának megállapítására.

A riportban megszólaló egyik szervező, akinek az arca nem ismerhető fel, műgyűjtőnek nevezte magát, és elmondta: a héten két-három hasonló illegális étteremben is vacsorázott, ahol miniszterekkel is találkozott.

"Ezen jót szórakoztam. De hát demokráciában élünk. Mindenki azt csinál, amit akar" - tette hozzá a riportalany.

A kormány több tagja is kizárta vasárnap este annak lehetőségét, hogy miniszterek illegális luxusvacsorákon vettek részt.

Gabriel Attal kormányszóvivő szerint "elképzelhetetlen, hogy egy kormánytag részt vett egy ilyen illegális luxusvacsorán".

"Egy percig sem hiszem el. Egy kormánytag, egy felelős politikus nem akármilyen állampolgár. Létezik a példamutatási kötelezettség, ezzel mindannyian tisztában vagyunk".

Marlene Schiappa, az állampolgári jogokért felelős miniszter úgy vélte: "ha miniszterek vagy képviselők részt vettek illegális vacsorákon Párizsban, ugyanúgy meg kell őket büntetni, mint bármelyik állampolgárt".

Bruno Le Maire gazdasági miniszter is jelezte, hogy "senkinek nem jár kivételezés".

"Kíváncsi lennék, hogy ez az étteremtulajdonos megadja-e a miniszterek nevét, ha már ennyire jól értesült" - tette hozzá. A tárcavezető szerint "kivétel nélkül minden miniszter betartja a szabályokat, egyik sem gondolja azt, hogy bármilyen kivételezés jár neki".

Mégsem voltak jelen miniszterek a párizsi luxusvacsorákon

"Humornak" szánta kijelentéseit a francia M6 televízió informátora, aki korábban azt állította, hogy miniszterek részvételével rendeztek illegális luxusvacsorákat Párizs belvárosában a koronavírus-járvány miatti korlátozások megsértése mellett. 

A rejtett kamerás felvételek az M6 szerint a főváros egyik elegáns negyedében egy illegális étteremben készültek, ahol senki nem tartotta be a járvány miatt ajánlott védőtávolságot, és nem viselt maszkot. A felvételen látható, hogy a hely bejáratánál egy pincér megmutatja az étlapot, az érkező vendégek pedig maszk nélkül ölelik meg egymást vagy fognak kezet.

A riportban megszólaló egyik szervező, akinek az arca nem ismerhető fel, műgyűjtőnek nevezte magát, és elmondta: a héten két-három hasonló illegális étteremben is vacsorázott, ahol miniszterekkel is találkozott.

A közösségi oldalak kommentjei alapján a francia televíziók vasárnap este beazonosították az M6 informátorát, Pierre-Jean Chalencon műgyűjtőt, a felvétel helyszínéül szolgáló párizsi Vivienne Palota tulajdonosát.

A férfi az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményben elismerte, hogy ő hallható a riportban, és közölte: "humornak" szánta azt, hogy miniszterek is részt vesznek luxusvacsorákon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre több a nemi erőszak Svédországban

Az ellenzék szerint a szigorúbb büntetéseknek lenne visszatartó ereje, ezért a kereszténydemokraták új törvényjavaslatot terjesztettek be. Bugnyár Zoltán tudósított.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!