2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

A palesztinok biztosak a győzelemben

Németország nem, Nagy-Britannia pedig csak feltételekkel támogatja Palesztina megfigyelői státuszát az ENSZ-ben. A világszervezet közgyűlése csütörtökön szavaz. A palesztinok biztosak a győzelemben.

Tavaly szeptemberben Mahmúd Abbász az ENSZ-ben kérte Palesztina teljes jogú tagságát, de akkor az amerikai vétón elbukott. A palesztinok most lejjebb tették a lécet, megfigyelői státust szeretnének maguknak. Izrael, Amerika és Németország elutasító, Nagy-Britannia pedig feltételeket támaszt.

– A tárgyalásos rendezést támogatjuk, amely biztosítja Izrael biztonságát, és amely az 1967-es békemegállapodás utáni határokon alapul – mondta a brit külügyér, William Hague.

A palesztinok nem fogadják el a '67-es határokat, mert azóta Izrael félmillió zsidót telepített palesztin területekre. A megfigyelői státussal a palesztin vezetés Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulhatna a vélt izraeli jogsértések miatt.

– Haladunk előre. Izrael, Amerika és egy maréknyi ország az erkölcs, az igazság és a jog rossz oldalán találja majd magát. Nagyon elégedettek vagyunk, hogy valószínűleg egy olyan szavazást látunk majd, amellyel elkezdődik a történelmi megváltás és gyógyulás folyamata Palesztina számára – jelentette ki Hanan Ashravi, a palesztin felszabadítási szervezet végrehajtó bizottságának tagja.

Az ENSZ-közgyűlés csütörtöki szavazásán az egyszerű többsége is elég a palesztin kérés elfogadásához.

A magyar külügy még nem döntött arról, támogatja-e, hogy a palesztinok 1974 óta létező megfigyelői státusát a Vatikánhoz hasonlóan nem tag megfigyelő államra változtassák a világszervezetben. A kezdeményezést Izrael és az Amerikai Egyesült Államok is ellenzi, az amerikai külügyminiszter szerint az önálló palesztin állam megteremtéséhez nem a New York-i szervezeten keresztül vezet az út, hanem a jeruzsálemi kormánnyal folytatott tárgyalásokon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!