2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

A nyugdíjrendszer átalakítása ellen sztrájkolnak Franciaországban

Az ünnepek alatt is megbéníthatja a nyugdíjreform ellen hirdetett sztrájk a francia közlekedést. A szakszervezetek és a kormány egyeztetése ugyanis holtpontra jutott, és egyik fél sem hajlandó engedményt tenni a másik javára.

Franciaországban a második hetébe lépett a kormány és a nyugdíjreform ellen hirdetett sztrájk. A munkabeszüntetéshez a vasúti és városi közlekedési dolgozók nagyobb része csatlakozott.

Párizsban a metróvonalak többsége továbbra is zárva tart, a külvárosi vonatok jelentős fennakadásokkal közlekednek, a buszoknak mintegy a fele indult el. A városközi forgalom is akadozik. A TGV szuperexpresszek harmada, a regionális vonatok negyven százaléka közlekedett.Azok sem járnak sokkal jobban, akik autóba szállnak. A főváros körüli körgyűrűn már egy 630 kilométernyi dugó alakult ki a reggeli órákban.

Bár a felmérések szerint a többség támogatja a sztrájkolók követeléseit, és a kormányt tartja felelősnek a kialakult helyzetért, 55% azt szeretné, ha az ünnepek idejére sztrájkot felfüggesztenék a szakszervezetek, ennek azonban semmi jele. Elisabeth Borne közlekedési miniszter eközben , "felelőtlenséggel" vádolva azokat, akik "elrontják a franciák szabadságát".

Az esetleges alku tekintetében nem sok jót ígér, hogy a szakszervezeteknek már tárgyalnia sincs kivel. Jean-Paul Delevoye kormánybiztost érdekellentéttel gyanúsították meg a szakszervezetek, be nem jelentett jövedelmei miatt. Ő be is nyújtotta lemondását Emmanuel Macron államfőnek, aki azt "sajnálattal elfogadta". Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a kormánybiztos munkáját "a lehető legrövidebb időn belül" új megbízott veszi át.

Franciaországban szinte átláthatatlan a nyugdíjrendszer, amelyben 42 különböző szabályozás van érvényben. A kormány egységesíteni akarja rendszert. Egy pontrendszert is bevezetnének, ami arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak. A jelenlegi 62 helyett 64 éves kortól járna teljes összegű nyugdíj. Ugyanakkor 64 éves kortól mindenkit alanyi jogon megilletne egy 1000 eurós minimál nyugdíj is, ami eddig nem létezett. A szigiorításra az államháztartás gondajai, így a növekvő államadósság miatt van szükség Franciaországban. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: A liberális mainstream véleménydiktatúrát épít ki

Véleménydiktatúrát épít a liberális mainstream - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, ahol a Konzervatív Konferencián vett részt. 2021. szeptember 20.

Kitört a vulkán La Palma szigetén

Kitört egy tűzhányó a Kanári-szigetek La Palma szigetén, több mint ötezer embert kellett kimenekíteni. 2021. szeptember 20.

Megőrizhette alkotmányos többségét az orosz kormánypárt

Megőrizhette vezető alkotmányozó többségét a Vlagyimir Putyin pártja. 2021. szeptember 20.

Legfrisebb híreink

Hekkertámadás vagy rendszerhiba?

Továbbra sem lehet tudni, miért mondott csődöt az ellenzéki előválasztás rendszere a hétvégén. A Napi aktuális vendége volt Ifj. Lomnici Zoltán jogi szakértő.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!