2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

A nyugdíjrendszer átalakítása ellen sztrájkolnak Franciaországban

Az ünnepek alatt is megbéníthatja a nyugdíjreform ellen hirdetett sztrájk a francia közlekedést. A szakszervezetek és a kormány egyeztetése ugyanis holtpontra jutott, és egyik fél sem hajlandó engedményt tenni a másik javára.

  • A nyugdíjrendszer átalakítása ellen sztrájkolnak Franciaországban

Franciaországban a második hetébe lépett a kormány és a nyugdíjreform ellen hirdetett sztrájk. A munkabeszüntetéshez a vasúti és városi közlekedési dolgozók nagyobb része csatlakozott.

Párizsban a metróvonalak többsége továbbra is zárva tart, a külvárosi vonatok jelentős fennakadásokkal közlekednek, a buszoknak mintegy a fele indult el. A városközi forgalom is akadozik. A TGV szuperexpresszek harmada, a regionális vonatok negyven százaléka közlekedett.Azok sem járnak sokkal jobban, akik autóba szállnak. A főváros körüli körgyűrűn már egy 630 kilométernyi dugó alakult ki a reggeli órákban.

Bár a felmérések szerint a többség támogatja a sztrájkolók követeléseit, és a kormányt tartja felelősnek a kialakult helyzetért, 55% azt szeretné, ha az ünnepek idejére sztrájkot felfüggesztenék a szakszervezetek, ennek azonban semmi jele. Elisabeth Borne közlekedési miniszter eközben , "felelőtlenséggel" vádolva azokat, akik "elrontják a franciák szabadságát".

Az esetleges alku tekintetében nem sok jót ígér, hogy a szakszervezeteknek már tárgyalnia sincs kivel. Jean-Paul Delevoye kormánybiztost érdekellentéttel gyanúsították meg a szakszervezetek, be nem jelentett jövedelmei miatt. Ő be is nyújtotta lemondását Emmanuel Macron államfőnek, aki azt "sajnálattal elfogadta". Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a kormánybiztos munkáját "a lehető legrövidebb időn belül" új megbízott veszi át.

Franciaországban szinte átláthatatlan a nyugdíjrendszer, amelyben 42 különböző szabályozás van érvényben. A kormány egységesíteni akarja rendszert. Egy pontrendszert is bevezetnének, ami arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak. A jelenlegi 62 helyett 64 éves kortól járna teljes összegű nyugdíj. Ugyanakkor 64 éves kortól mindenkit alanyi jogon megilletne egy 1000 eurós minimál nyugdíj is, ami eddig nem létezett. A szigiorításra az államháztartás gondajai, így a növekvő államadósság miatt van szükség Franciaországban. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!