2020. május 27.,
szerda, Hella napja

A norvég egészségügyi miniszter szerint sikerült úrrá lenni a járványon

MTI

2020. április 6., hétfő 19:18

Norvégiában sikerült úrrá lenni a Covid-19 járványon - jelentette ki Bent Höie norvég egészségügyi miniszter hétfőn Oslóban.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető a legfrissebb statisztikai adatokra hivatkozott, miszerint egy fertőzött személy átlagosan 0,7 embernek adja át a vírust. A járványügyi intézkedések foganatosítása előtt Norvégiában ez az érték még 2,5 volt. A kormányzat célkitűzése pedig az volt, hogy egy fertőzött legfeljebb csak egy másik embernek adhassa át a vírust - tette hozzá.

"Mindez azt jelenti, hogy sikerült úrrá lenni a koronavírus-járványon" - hangsúlyozta Höie. Ugyanakkor nem tanácsolta a járványügyi korlátozások idő előtti feloldását.

A norvég kormány szerdán határoz a jelenleg április közepéig érvényben lévő korlátozások lehetséges meghosszabbításáról.

A skandináv országban eddig 5760 fertőzöttet regisztráltak, 74-en vesztették életüket a betegségben és 32-en gyógyultak meg. Norvégiában szigorú korlátozásokat vezettek be a vírus terjedésének feltartóztatására. Az ország határait lezárták a külföldiek előtt, a hazájukba visszatérő norvégoknak pedig két hetes karanténba kell vonulniuk. Húsvétig a többi között a templomokat, az iskolákat, az egyetemeket és az óvodákat is bezáratták.

MTI