2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Kormányinfó

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

A németek többsége szerint a CDU új elnöke alkalmatlan a kancellári tisztségre

A németek több mint kétharmada szerint nem alkalmas a kancellári tisztségre a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

  • A németek többsége szerint a CDU új elnöke alkalmatlan a kancellári tisztségre

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a német választók 70 százaléka úgy véli, Annegret Kramp-Karrenbauer jelenleg nem alkalmas a kormányfői munkára, és csupán 19 százalék gondolja, hogy alkalmas.

Annegret Kramp-Karrenbauert a pártja és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szavazóinak többsége sem tartja megfelelőnek a kancellári tisztségre, a Trendbarometer nevű kutatássorozat új mérése szerint a CDU/CSU szavazóinak 52 százaléka gondolja így.

A Der Tagesspiegel című lap szerdán azt írta, hogy maga Angela Merkel kancellár sem tartja jelenleg kellőképpen felkészültnek Annegret Kramp-Karrenbauert a kormányfői feladatokra, és pártelnöki tevékenysége is csalódást okozott számára. A kancellár ezért az eddiginél is határozottabban törekszik arra, hogy a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig a hivatalában maradjon.

A Forsa az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérésében kimutatta, hogy a kancellár szándéka és a német választók többségének véleménye egy irányba mutat: 70 százalék úgy véli, hogy Angela Merkelnek ki kell töltenie negyedik kancellári ciklusát, és csak 13 százalék üdvözölné, ha Annegret Kramp-Karrenbauer leváltaná.

Annegret Kramp-Karrenbauert tavaly decemberben választották meg a CDU elnökének, a tisztségben Angela Merkelt követte. Népszerűsége az első hetekben egyre emelkedett, majd csökkeni kezdett, és az új elnök nem tudta megállítani a párt támogatottságának csökkenését. A CDU így a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson története leggyengébb eredményét érte el, a CSU-val együtt a szavazatok 28,9 százalékát szerezte meg, ami 6,5 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-es EP-választáson elért 35,4 százalékhoz képest. A visszaesést a CDU támogatottságának csökkenése okozta, a csak Bajorországban működő CSU növelte támogatottságát.

Annegret Kramp-Karrenbauer több lépése visszatetszést váltott ki, pártján belül is. Legutóbb a véleményszabadság korlátozásának szándékát vetették a szemére, amiért hangulatkeltésként és a CDU elleni szervezett kampányként értékelte, hogy népszerű videobloggerek (vlogger) az EP-választás előtt egy közös állásfoglalásban azt tanácsolták a választóknak, hogy ne szavazzanak a CDU-ra.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!