2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Globál 23:25

Külföld

A németek nem támogatják Porosenkót

A német kormány nem támogatja Petro Porosenko ukrán államfő azon követelését, hogy a Kercsi-szorosnál történt incidens miatt erősítsék meg a NATO fekete-tengeri jelenlétét, és állítsák le az Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését. Angela Merkel német kancellár azt mondta: tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20 csoport argentínai találkozóján.

  • A németek nem támogatják Porosenkót

Újabb szankciók kivetését szorgalmazza Európa Oroszországgal szemben a nemzetközi jogok megsértése miatt. Sok iparág képviselője természetesen jó viszonyt szeretne az Oroszokkal és szankciókról beszélnek, de hölgyeim és uraim valami nagyon egyszerű dologról beszélünk: mi nem a szankciók kedvéért vetjük ki azokat Oroszországra, hanem inkább azért hozunk szankciókat, hogy világossá tegyük az országoknak, még akkor is, hogyha a területi helyzet közel is hozta őket Oroszországhoz joga kell, hogy legyen a saját fejlődéséhez. Ez a nemzetközi jog alapja– véli Angela Merkel. 

A Berlinben tartózkodó ukrán miniszterelnök szerint a vasárnapi az azovi-tengeren történt incidens azt mutatja: Oroszország bárhol és bárkivel szemben képes agresszióra.

A legutóbbi, az Azovi-tengeren történt orosz agresszió bárhol máshol is megeshet és a világnak ezt fel kell ismernie. Meg kell vizsgálnunk közelről és látjuk, hogy Európát is érinti– nyilatkozta Volodimir Groysman ukrán miniszterelnök. 

A német kormány nem támogatja Petro Porosenko ukrán államfő azon követelését, hogy a Kercsi-szorosnál történt incidens miatt erősítsék meg a NATO fekete-tengeri jelenlétét, és állítsák le az Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését.

Az északi áramlat 2 kérdéséről: a német vállalatok visszahívása ebből a projektből nem jelentené azt, hogy ez a gázvezeték nem épül meg. Sőt, akkor Oroszország egymaga építené meg. Ami nem épülne meg az egy alternatív gáz tranzit, más szóval a meglévő infrastruktúra megújítása– mondta Heiko Maas német külügyminiszter. 

Továbbra is nyitva áll a hajózás előtt a Kercsi-szoros, egyebek között az ukrán tengeri járművek előtt is - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője visszautasítva ezzel azokat az ukrán vádakat, hogy az orosz hatóságok korlátozzák az ukrán hajók áthaladását a Kercsi-szoroson.

Én nem tudok semmilyen korlátozásról. Épp ellenkezőleg, arról van tudomásunk, hogy a Kercsi-szoros a megszokott munkarendben üzemel. Időnként az időjárási viszonyok miatt a szabályozás szerepét ellátó kercsi kikötő döntéseket hozhat a hajózás szabályozásáról– mondta Dmitrij Peszkov a Kremli szóvivője.

November 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz határőrök elfoglaltak három ukrán hadihajót. Petro Porosenko az eset miatt 30 napra hadiállapotot rendelt el. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette Moszkvát és Kijevet, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!