2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A német rendőrség csecsen iszlamisták után kutatva tartott razziákat

A német rendőrség razziákat tartott négy tartományban kedden csecsen iszlamisták után kutatva, akiket azzal gyanúsítanak, hogy "komoly államellenes bűncselekmény" elkövetését tervezték.

  • A német rendőrség csecsen iszlamisták után kutatva tartott razziákat

A berlini ügyészség és a német főváros rendőr-főkapitányságának közös közleménye szerint házkutatásokat tartottak Berlinben hat helyszínen, Brandenburg, Észak-Rajna-Vesztfália és Türingia tartományban pedig egy-egy helyszínen.

Az eljárás 23 és 28 év közötti, csecsen származású személyek ellen irányul, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kikémleltek helyszíneket "egy esetleges későbbi, iszlamista indíttatású támadáshoz".

Mint írták, erre utaló felvételeket találtak az egyik gyanúsított mobiltelefonján egy rendőri ellenőrzésen.

Ezért határozták el a házkutatásokat, amelyeken készpénzt, szúró- és vágófegyvereket és adathordozókat foglaltak le.

A Bild című lap a hírportálján azt jelentette, hogy értesülései szerint a Brandenburg tartománybeli Ludwigsfeldében legalább egy őrizetbe vétel is történt.

Az ügyészségi-rendőrségi közös közleményben őrizetbe vételről nincs szó. Azt viszont kiemelték, hogy az eddig feltárt adatok alapján "nem fenyegetett konkrét támadás veszélye".

A kilenc helyszín átkutatásához nagyjából 180 rendőrt mozgósítottak - áll a közleményben.

A német hatóságok az utóbbi hónapokban több hasonló akciót hajtottak végre. Tavaly november 12-én Offenbachban csaknem 170 rendőr mozgósításával elfogtak három férfit - két török és egy macedón származású német állampolgárt - , akiket terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítanak. Egy héttel később, november 19-én Berlinben egy szíriai férfit fogtak el, őt ugyancsak iszlamista indíttatású terrortámadás tervezésével gyanúsítják.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) iszlamista terrorizmussal foglalkozó részlegének vezetője, Sven Kurenbach egy decemberi nyilatkozatában kifejtette, hogy a merénylet-előkészítési kísérletek gyakoriságának növekedése összefüggésben állhat a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet volt vezetője, Bakr al-Bagdadi halálával.

A világ legveszélyesebb terroristájaként számon tartott al-Bagdadi az amerikai hadsereg egy különleges egységének októberben Szíriában végrehajtott rajtaütése közben felrobbantotta magát, mielőtt a katonák elfoghatták volna.

Halála miatt radikális iszlamista körökben egyre erőteljesebben buzdítanak a nyugati világban elkövetendő merényletekre - mondta a BKA részlegvezetője a Welt am Sonntag című lapnak. A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv szakembere kifejtette, hogy a trend az "egyszerű elkövetési eszközök" alkalmazása felé mutat, így például a lőfegyvereknek kevéssé volt szerepe azokban a merénylettervekben, amelyeket az utóbbi időszakban lepleztek le.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!