2020. július 10.,
péntek, Amália napja

A német kancellár szerint az a jó megoldás, amit Magyarország szorgalmaz évek óta a menekültekkel kapcsolatban

Hír TV

2019. augusztus 14., szerda 15:49

Az NGO-k pedig pont azért küzdenek, hogy Líbia helyett Európába hozhassák a hajóikra felvett illegális bevándorlókat.

Továbbra is kikötésre várnak az NGO hajók a Földközi tengeren. Eddig egyetlen tagállam se jelezte, hogy hajlandó lenne befogadni a vízi járműveken tartózkodó több mint 500 illegális bevándorlót.

Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetek által közösen bérelt hajón az Ocean Vikingen 356 migráns várakozik. Túlnyomó többségük afrikai országokból származik. Az Orvosok Határok Nélkül misszióvezetője azt mondta már csak 4-5 napra elegendő üzemanyaguk és élelmük maradt.

Az Ocean Vikinghez hasonlóan az Open Arms spanyol NGO hajója is a Földközi tengeren vesztegel Lampedusa közelében. Az olasz belügyminisztérium engedélyt adott a partra szállásra egy négytagú migráns családnak, mert az egyik gyermekük orvosi ellátásra szorul. A tárca azonban leszögezte: a többi 147 illegális bevándorlónak továbbra is a hajón kell maradnia. Az Open Arms műveleti vezetője azonban azt mondta: az idő múlásával egyre nehezebb elmagyarázni a kimentett embereknek, hogy miért nem szállhatnak le a vizi járműről.

Matteso Salvini belügyminiszter azt tanácsolta, hogy az Open Arms vigye Spanyolországba, az Ocean Viking pedig Tripoliba a menekülteket.

A NGO-k azzal érvelnek, hogy a nemzetközi jog szerint Líbia nem tekinthető biztonságos országnak, ezért nem vihetik vissza a bevándorlókat. Szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a civilszervezetek legtöbbször nem foglalkoznak a törvényekkel, hiszen többségében a líbiai felségvizekről veszik fel a migránsokat a hajóikra, ami ellentétes a nemzetközi joggal.

A német kancellár eközben az Ostsee-Zeitung című lap olvasói fórumán arról beszélt, hogy jó az a magyar kormány által javasolt megoldás, miszerint a menekültválságot helyben kell kezelni.

"A német kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel együttműködve arra törekszik, hogy a tengeren kimentett embereket visszaszállítsák Líbiába, regisztrálják és elhelyezzék befogadóállomásokon - hangsúlyozta Angela Merkel." 

A kancellár közölte: nem csak német probléma a Földközi-tengeren kimentett emberek ügye. Szakértők szerint azonban a migránsok egy része, azért indult el Európába, mert Angela Merkel még 2015-ben meghirdette Willkommenskultur-t azaz a migránsokat üdvözlő befogadási kultúrát.

Hír TV