2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:05

Külföld

A NATO tanácskozásán Washington a tagállamok védelmi kiadásainak növelésére összpontosít

A NATO 29 tagországa külügyminisztereinek szerdán kezdődő kétnapos jubileumi tanácskozásán az Egyesült Államok a tagállamok védelmi kiadásainak növelésére - derült ki Donald Trump amerikai elnöknek kedden a washingtoni Fehér Házban tett nyilatkozatából. A NATO-tanácskozáson részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

  • A NATO tanácskozásán Washington a tagállamok védelmi kiadásainak növelésére összpontosít

Az amerikai elnök kedden délután a Fehér Ház Ovális Irodájában Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az oldalán általában véve ugyan üdvözölte, hogy egyes NATO-tagországok megnövelték védelmi kiadásaikat, ám ezúttal sem mulasztotta el korholni azokat a tagállamokat, amelyek még mindig nem növelték meg az elvárt mértékben védelmi költségvetéseiket.

"Védelmezünk országokat, amelyek eddig hasznot húztak az Egyesült Államokból. Az Egyesült Államok aránytalanul sokat fizet, mi csak tisztességességet akarunk" - fogalmazott Trump. Ezúttal is Németországot emelte ki. "Tisztesség ne essék szólván, Németország nem fizeti meg a saját részét" - mondta, és gyorsan hozzátette: "nagyon tisztelem Németországot, de a németek nem fizetnek annyit, amennyit kellene".

A védelmi kiadások kérdése lesz az egyik fő téma a szerdán kezdődő tanácskozáson. Részben azért, mert jelenleg csupán hét tagország teljesíti azt a 2014-ben rögzített elvárást, hogy GDP-arányosan 2 százalékot fordítanak védelmi célokra, részben pedig azért is, mert az amerikai fél várhatóan felveti majd, hogy nem kettő, hanem négy százalékra kellene növelni a katonai kiadásokat.

"Nem jótékonysági szervezet vagyunk, de nem is profitorientált vállalkozás" - mondta Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet kedd este egy külföldi újságíróknak tartott tájékoztatón. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szervezet egyúttal értékközösség is, amely közösség mellett a jelenlegi amerikai kormányzat elkötelezett.

Az értékközösség hangsúlyozását elemzők ezúttal kivált helyénvalónak ítélik. A washingtoni külügyminiszteri konferencia ugyanis jubileumi lesz: 70 évvel ezelőtt alapították meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét. Az ünnepi konferencián részt vesz Szijjártó Péter, a magyar diplomácia irányítója is. A kétnapos ünnepi tanácskozáson szó lesz - a tehermegosztás mellett - az Oroszország jelentette fenyegetésről, a terrorizmus elleni harcról és a kiberháború teendőiről, valamint Kínáról. A konferencia előtt maga Donald Trump és kormányzatának tisztségviselői is azt hangoztatták, hogy a NATO "erős és egységes". Ezzel elemzők szerint mintha ismételten jelezni akarták volna, hogy Washington változatlanul elkötelezett a világ legnagyobb kollektív védelmi szövetsége mellett.

Donald Trump korábban többször is érzékeltette idegenkedését a NATO-tól - mint általában a globális és többoldalú megállapodásoktól -, de nyíltan soha nem vetette fel Washington esetleges eltávolodását a katonai szövetségtől. A NATO kétpárti támogatást élvez az amerikai politikusok körében, a törvényhozók ezt idén januárban egy 357:22 arányban megszavazott határozattal meg is erősítették.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!