2024. 09. 11. Szerda Teodóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

A NATO akár hadat is üzenhetne Ukrajnának az Északi Áramlat felrobbantása miatt, de nem fog

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy Ukrajna áll az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása mögött, Németországban már elfogatóparancsot is kiadtak egy ukrán búvároktató ellen, a Wall Street Journal hosszú összefoglalója szerint az ötlet egy részeg tivornyán merült fel, és eredetileg maga Volodimir Zelenszkij elnök is jóváhagyta.

  • A NATO akár hadat is üzenhetne Ukrajnának az Északi Áramlat felrobbantása miatt, de nem fog

Az Északi Áramlat látta el Európa nagy részét gázzal, így 

kritikus infrastruktúrának minősül, az ellene végrehajtott támadás pedig a nemzetközi jog alapján háborús aktusnak,

 emlékeztetett a Wall Street Journal.

Az ukránok viszont úgy gondolták, hogy a vezeték legitim célpont a honvédelem szempontjából, mivel a befolyó összegből finanszírozták az orosz hadigépezetet.

Az a híres 5. cikkely

Az újabb fejlemények megronthatják Ukrajna és Németország viszonyát, pedig Berlin nyújtotta eddig a legnagyobb anyagi és katonai támogatást Kijevnek az Egyesült Államok után.

Egy ilyen léptékű támadás elegendő ok arra, hogy életbe léptesse a NATO kollektív védelmi záradékát, de a mi kritikus infrastruktúránkat egy olyan ország robbantotta fel, amelyet hatalmas fegyverszállítmányokkal és több milliárd euró készpénzzel támogatunk

– nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő magas rangú német tisztviselő, aki figyelemmel követte a rendőrségi vizsgálatot.

A NATO alapító szerződésének 5. cikkére utal ezzel, amely kimondja, hogy a tagállamok egyike vagy többük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek”.

Az ukrán támadás elérte a célját, Oroszország jelentős összegektől esett el, mert nem tudott több gázt szállítani a vezetéken Európába. Az árat azonban az európaik fizették meg: az egekbe ugrottak az energiaárak, energetikai cégek mentek tönkre. Németország jelenleg is napi egymillió dollárt fizet úszó terminálok bérlésére, hogy cseppfolyósított gázzal (LNG) pótolja a kieső olcsó, vezetékes orosz gázt.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ferenc pápa megérkezett Szingapúrba

Ferenc pápa megérkezett Szingapúrba

Ferenc pápa szerdán 12 napos, négy országot érintő délkelet-ázsiai és óceániai körútjának utolsó állomására, Szingapúrba érkezett, ahol a tervek szerint találkozik a városállam politikai vezetőivel és jezsuita papjaival, valamint szentmisét mutat be a katolikus hívőknek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!