2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A Moderna további egymillió adag vakcináját hívták vissza Japánban

Egyre nő az aggodalom Japánban, miután szennyezettség miatt további egymillió adagot hívtak vissza ideiglenesen a Moderna koronavírus elleni vakcinájából - számolt be a Reuters hírügynökség hétfőn.

  • A Moderna további egymillió adag vakcináját hívták vissza Japánban

A vakcina szennyezettségéről szóló legújabb hírek a fővároshoz, Tokióhoz közeli Gunma, illetve a déli Okinava prefektúrából érkeztek. Gunmában apró, fekete anyagot találtak egy Moderna-vakcinát tartalmazó ampullában, míg Okinaván szintén egy fiolában és fecskendőkben figyeltek fel fekete anyagra, egy másik esetben pedig rózsaszínű szennyeződést találtak egy fecskendőben.

Gunmában 4575 embert oltottak be azzal a szállítmánnyal, amelyben szennyeződést találtak, de eddig senki sem panaszkodott rosszullétre - tájékoztatott egy illetékes.

A Moderna vakcinájából összesen több mint 2,6 millió adagot függesztettek fel Japánban, miközben az országban a koronavírus delta variánsa miatt rosszabb a járványügyi helyzet, mint eddig valaha. A hónapban először haladta meg az új fertőzöttek napi száma a 25 ezret.

A japán egészségügyi minisztérium a napokban beszámolt róla, hogy két ember meghalt, miután beoltották őket egy szennyezettség miatt később ideiglenesen visszahívott Moderna-szállítmányból származó oltóanyaggal. A Moderna szerint a szennyeződés gyártási hiba következménye lehetett az egyik spanyolországi üzemben.

Országszerte 863 oltóközpontba juttattak el oltásokat ebből a szállítmányból, és a használatukat egy héttel azután függesztették fel, hogy a Takeda gyógyszergyár jelentette a szennyezést egyes adagokban. Addigra mintegy 500 ezren kaphattak oltást a szóban forgó szállítmányból - mondta el Kono Taro, az oltási programért felelős miniszter.

Szakértők egyelőre óvakodtak attól, hogy a két, harmincas éveikben járó férfi halálát közvetlen összefüggésbe hozzák az oltással. A tokiói kormány elmondta, hogy nem azonosítottak biztonsági vagy hatékonysági problémákat, és a vakcinák visszahívására elővigyázatosságból került sor.

A haláleseteket kivizsgálják. Mindkét férfi az oltóanyag második adagjának beadása után két nappal lázasodott be, majd két napra rá meghalt. Arra nincs bizonyíték, hogy a nekik beadott oltás is szennyezett volt.

Kinosita Takahiro orvos, a Cov-Navi vakcinainformációs csoport alelnöke szerint nem valószínű, hogy szennyezettség okozta a két férfi halálát. Szerinte ha a szennyezett vakcinák halálosan veszélyesek lennének, akkor sokkal több embernél jelentkeztek volna tünetek az oltást követően.

Japánban 1 460 222 fertőzöttje és 15 969 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint.

A 126 millió lakosú szigetországban a Moderna vakcinájából eddig több mint tízmillió adagot használtak fel a májusi vészhelyzeti engedélyezése óta. A japán kormány az amerikai gyógyszeripari céggel ötvenmillió adag leszállításáról kötött szerződést szeptember végéig. Szuga Josihide miniszterelnök a minap azt mondta, hogy a kormányzati elképzelések szerint szeptember végére a lakosság hatvan százalékát immunizálni tudják. Jelenleg 44 százalék ez az arány.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!