2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

A modern rabszolgaság ellen szólalt fel Ferenc pápa

A katolikus egyházfő a modern rabszolgaság és az emberkereskedelem elleni harcra szólított fel mindenkit vallástól és kulturális hovatartozástól függetlenül. Első idei megszólalásában Ferenc pápa hangoztatta, hogy az emberi szabadság Istentől származó jog. A szentatya megemlékezett a világbéke napjáról is, amelyet a katolikus egyházban január elsején ünnepelnek.

Isten mindenkit szabadnak teremtetett – hangoztatta az újévi szentmisét celebráló Ferenc pápa. A Szent Péter-bazilikában arra emlékeztetett, hogy Isten minden férfit és nőt gyermekének tekint. Ferenc pápa már korábban is beszélt az emberi szabadságról, amikor mindenkit óvott az olcsó termékek megvásárlásától, mert azokat kényszermunkások állítják elő.

A pápa a lakosztályának ablakából a Szent Péter téren összegyűlt tömeghez intézett beszédében a szolgaságot a háborúkkal is összefüggésbe hozta, a katolikus egyházban ugyanis január 1-jét a világbéke napjaként ünneplik. „Ma van a béke világnapja, ne legyen több szolgaság! Testvéreim és nővéreim! A mai nap üzenete az, hogy a háborúk szolgaságot idéznek elő. Ez az üzenet mindenkit érint. Mindannyiunkra vonatkozik, hogy harcolnunk kell a rabszolgaság ellen, a testvériség kiépítéséért. Mindenkinek, saját felelősségével összhangban” – mondta az egyházfő.


Ferenc pápa újévi üzenetében arra szólított fel, hogy a hívők emlékezzenek a keresztségre és a keresztség által megszerzett új életre, amelyet Isten közelsége jellemez: „Istennek ez a közelsége szavatolja az igazi békét, a békét – ezt az isteni ajándékot –, amiért különösen ma, a világbéke napján imádkozunk. Én ott azt olvasom, hogy a béke mindig lehetséges. Mindig lehetséges, csak meg kell keresnünk”.

A pápa beszéde végén mindenkinek boldog új esztendőt kívánt, és egyúttal azt kérte, hogy az idei év a béke éve legyen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!