2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

A migránskártyák ellen emelt szót Szijjártó Péter az ENSZ-ben

A név nélküli bankátutalások az illegális bevándorlást és a terrorizmust segítik elő, ezért globális szinten lehetetlenné kell tenni mindenféle névtelen átutalást a bankrendszerben, Brüsszelnek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának pedig azonnal abba kell hagynia a név nélküli bankkártyák osztogatását - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, a tiltott pénzmozgások elleni nemzetközi együttműködés témájában elmondott ENSZ-felszólalásában.

  • A migránskártyák ellen emelt szót Szijjártó Péter az ENSZ-ben

Kifejtette: a világban két olyan illegális folyamat zajlik, amely komoly aggodalomra ad okot a globális biztonság tekintetében.

Egyrészt az illegális migrációs folyamatok, másrészt az illegális pénzáramlások, és "ez a kettő gyakran összekapcsolódik, hiszen az embercsempészet mára nagyon komoly nyereséget előállító iparággá vált". Az elmúlt években éves szinten - ENSZ-adatok szerint - mintegy hárommillió ember fizetett embercsempészeknek, és évente 2000 milliárd forintnak megfelelő bevételhez jutnak az embercsempész-hálózatok - mondta.

Szijjártó Péter kijelentette: Brüsszel és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is olyan programot indított, amelynek nyomán név nélküli bankkártyákat bocsátottak ki bevándorlók számára, és azokra körülbelül 7 millió eurót utaltak.

Azoknak ráadásul, akik a névtelen kártyákat megkapták, gyakorlatilag semmilyen iratot nem kellett felmutatniuk. Ez egy rendkívül veszélyes program, mert lehetővé teszi a terrorizmus finanszírozását az adófizetők pénzéből - közölte a külügyminiszter.

"Sajnos, ez a gyanú éppen Magyarországon bizonyosodott be, amikor a Terrorelhárítási Központ elfogott egy terroristát, aki az Iszlám Államhoz tartozott, húsz ember lefejezésében vett részt, Brüsszel, illetve az ENSZ jóvoltából pedig folyamatosan kapott támogatást egy név nélküli bankkártyára" - mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a két szervezetnek a név nélküli bankkártyák osztogatásának leállítása mellett el kell számolnia azzal, hogy lehet-e tudni, kik állnak a számlák mögött, és mennyi pénz folyhatott el az adófizetők pénzéből a terrorizmus finanszírozására.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!