2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A migráció korlátozására sürgetett lépéseket a német elnök

Németországnak lépéseket kell tennie az illegális bevándorlás korlátozására - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier államfő vasárnap Solingenben azon a megemlékezésen, amelyen a nyugat-németországi városban augusztus 23-án elkövetett, feltehetően iszlamista indíttatású késes támadás áldozatainak emléke előtt tisztelegtek az ország politikai vezetői.

  • A migráció korlátozására sürgetett lépéseket a német elnök

A Solingen megalapításának 650. évfordulója alkalmából tartott fesztivál résztvevőit ért támadásban hárman meghaltak, nyolcan megsebesültek.

A város színházában tartott megemlékező ünnepségen Steinmeier kijelentette, hogy "megkönnyebbült és hálás", amiért a sebesültek egyike sincs komoly veszélyben.

Hangsúlyozta, hogy

Németországnak a menekülteket továbbra is segítenie kell, de intézkedéseket kell kidolgozni az illegális migráció visszaszorítására.

A támadással egy 26 éves szíriai állampolgárt gyanúsítanak, akit tette elkövetése után őrizetbe vettek. Kiderült az is, hogy a merénylőt tavaly ki akarták toloncolni Bulgáriába, de nyoma veszett.

"Egy rettenetes bűntény miatt gyűltünk ma össze, amelyet egy olyan ember követett el, aki a tudomásunk szerint védelmet keresett és talált itt, de borzasztóan visszaélt ezzel a védelemmel"

- mondta Steinmeier a megemlékezésen, amelyen jelen volt Olaf Scholz kancellár és más magas rangú vezetők is. "Ez tűrhetetlen" - tette hozzá.

Steinmeier hangsúlyozta: "jó okból vagyunk olyan ország, amely védelmet nyújt a politikai üldöztetés és a háború ellen védelmet kereső embereknek." Hozzátette: "azt szeretnénk, hogy ez az ország maradjunk, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha azok, akiknek nincs jogcímük a különleges védelemhez, nem terhelnek túl bennünket".

"Mindent meg kell tennünk, hogy érvényesítsük a létező és a most előkészületben lévő határátlépési szabályokat. A következő években ezt kell elsődleges feladatunknak tekintenünk" - emelte ki.

Az elmúlt napokban az Olaf Scholz vezette kormány új korlátozásokat jelentett be a fegyverhasználattal kapcsolatban, egyben új intézkedéseket ígért a kitoloncolások megkönnyítésére. Pénteken ennek jegyében már meg is kezdték a bűnelkövetésen ért afgán állampolgárok visszatoloncolását hazájukba.

Scholz most úgy foglalt állást, hogy Németországnak tanulnia kell a solingeni támadás jelentette leckéből. Ezzel tartoznak az áldozatoknak és hozzátartozóiknak is - tette hozzá.

Fotó: Getty Images

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!