2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története 11:00

Külföld

A migráció kezelésén múlik Románia schengeni csatlakozása

Az illegális migráció elleni fellépésen, és a korrupció elleni harcban kell előrelépnie Romániának, ha tagja akar lenni a schengeni térségnek.

  • A migráció kezelésén múlik Románia schengeni csatlakozása

Bukarest csatlakozását tavaly az osztrák és holland vétó akadályozta meg. A 2024-es magyar uniós elnökség viszont céljai között tartja a csatlakozást.

"2024 júliustól az Európai Unióban magyar elnökség lesz és a programunk kiemelt célja elérni Románia schengeni tagságát" - ezt még Orbán Viktor mondta szombaton Tusnádfürdőn.

Ennek teljesüléséhez a románoknak elsősorban Hollandiát és Ausztriát kell megnyerni maguknak. Bécs és Hága volt ugyanis az, amely tavaly ősszel megakadályozta, hogy a románok és a bolgárok belépjenek az övezetbe. Így akkor csak Horvátországgal bővült a határellenőrzés nélküli zóna. A holland parlament tavaly még egy olyan indítványt is elfogadott, amiben felszólította Mark Rutte kormányát, hogy „ne tegyen visszafordíthatatlan lépéseket a schengeni kérdésben Románia vagy Bulgária esetében” – vagyis ne adjon ígérvényt a két országnak.

Az idén ősszel távozó holland kormányfő többször megismételte, hogy a szigorú határőrizet, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítása esetén adnának zöld lámpát Romániának és Bulgáriának. A másik meggyőzendő tag Ausztria, ahol az elmúlt szűk évtized nyugati, fősodratú, megengedő kommunikációja után mostanra jöttek rá, hogy lassan kezelhetetlenné válik a bevándorlók okozta társadalmi feszültség. Bécs éppen azért vétózta meg Románia csatlakozását, mert nem látja biztosítottnak, hogy Bukarest meg tudja védeni az Unió új schengeni határait.

Karl Nehammer kancellár az utóbbi hónapokban már politikájának középpontjába tette az illegális migráció elleni küzdelmet. Kérdés, eloszlathatja e fenntartásait Románia csatlakozása kapcsán, hogy az Európai Bizottság szerint Bukarest készen áll a csatlakozásra.

Ausztria továbbra is attól tart, hogy sem Románia, sem Bulgária nem képes féken tartani az illegális bevándorlást. Nyugati szomszédunknál ugyanis egy év alatt megháromszorozódott a benyújtott menedékkérelmek száma.

Fotó: AFP/Segesvári Csaba

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ukrajna-párti aláírást követelnek Meloniék

Ukrajna-párti aláírást követelnek Meloniék

Írásbeli, Ukrajnát támogató nyilatkozatot kell tennie a Fidesznek, ha a magyar kormánypárt csatlakozni szeretne az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjához – közölte Nicola Procaccini, a frakció alelnöke.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CNN: bajban van Joe Biden

CNN: bajban van Joe Biden

Egyre durvul a kampány az Egyesült Államokban, azonban a Trump elleni karaktergyilkossági kísérletek a demokraták belső problémáiról árulkodhatnak a CNN szerint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!