2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

A migráció az unió Achilles-sarka

Hír TV

2019. január 24., csütörtök 19:13, frissítve: csütörtök 20:28

Nincs egyetértés a migráció kérdésében az európai uniós tagállamok között, és ez egyben az EU gyenge pontja is. Erről beszéltek uniós és tagállami vezető politikusok a davosi Világgazdasági Fórumon. A migráció több panelbeszélgetésen is előkerült, és az is kiderült, hogy máshogy tekintik a nyugat- és máshogy a kelet-európai tagállamok a bevándorlást.

Az európai migrációs válság is a Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésének témája volt Davosban. A beszélgetésen az Európai Uniót érintő legfontosabb kihívások és feladatok között az egyik leghangsúlyosabb befolyásoló tényezőként beszéltek a bevándorlás és menekültkérdésről. A liberális holland miniszterelnök szerint jelentősen megnehezíti a határozott fellépést az, hogy a tagállamok között nincs egyetértés a migráció értékelésében, ezért a megoldást sem egységesen látják.

„Teljességgel hiányzik a szolidaritás a menekültek témájában. A számok nem olyan nagyok, de képtelenség, hogy az olyan országok, mint Németország, Hollandia és Svédország viseljék a vállukon az egész terhet. Közösen kell fellépnünk, mind a 27 bent maradó tagállamnak, és ha ez nem történik meg, akkor elvész az EU-ba vetett minden bizalom Kelet és Nyugat között” – mondta Mark Rutte.

Az unió kereskedelemért felelős biztosa is egyetértett ezzel. Cecilia Malmström szerint jelenleg a migráció az unió Achilles-sarka.

„Teljességgel osztom a véleményét a migrációt illetően. Mi, a biztosok, mindent megtettünk azért, hogy megtaláljuk a megoldást. Ez szolidaritás kérdése. Elég sokan vagyunk, elég erősek is vagyunk, elég gazdagok is vagyunk, hogy befogadjuk azokat, akik menedéket kérnek, de arra is szükség van, hogy mindezt felelősen és szolidárisan tegyük, mind az összes tagállam. Ezt a kérdést tartják az Európai Unió gyenge pontjának, mint ahogy az is” – fejtette ki.

A Kelet-Európát képviselő lengyel miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt, hogy az integráció kulcsa a szabályozás és a munka – Mateusz Morawiecki példaként az Ukrajnából Lengyelországba települő bevándorlókat hozta fel.

„Ezek az emberek Ukrajna felől érkeznek Lengyelországba, és nagyon megtalálhatják a gazdaságunk előnyeit. Elkezdhetnek dolgozni, és ezért nem látnak olyan sok ukrán vagy más kelet-európai országból származó menekültet. De mi nagyon sokat teszünk ezért, hogy enyhítsük a keleti blokk és az Európai Unió közti feszültséget” – mondta a lengyel kormányfő.

Nem ez volt az egyetlen, migrációra épülő panelbeszélgetés a fórumon, egy másik vita keretében a globális migrációs okokat vették sorra, a gazdasági egyenlőtlenségek és a politikai konfliktusok mellett ilyen a klímaváltozás, és a demográfiai változások is.