2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

„A merénylet egyértelműen a zsidó közösség ellen irányult”

A bíróság bűnösnek találta a 2014-es brüsszeli zsidó múzeum elleni iszlamista támadás elkövetőjét és segítőjét. A támadásban négyen haltak meg. Ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt. Az elnöklő bíró indoklásában azt mondta, a merénylő tette egyértelműen a zsidó közösség ellen irányult.

  • „A merénylet egyértelműen a zsidó közösség ellen irányult”

A brüsszeli zsidó múzeum előterében elhelyezett biztonsági kamera rögzítette a pillanatot, amikor az elkövető, Mehdi Nemmouche 2014. március 24-én gépfegyverrel a kezében beront az intézménybe és lőni kezdi az embereket. Négyen vesztették életüket a támadásban, többségüket hidegvérrel fejbe lőtte az elkövető.

A brüsszeli központi bíróság ítélete szerint a két francia állampolgárt terrorista támadás előkészítéséért és elkövetéséért terheli felelősség. Nemouche bűntársát a terrortámadás segítéséért, elsősorban a fegyverek beszerzéséért ítélték el. A büntetési tételeket azonban egy későbbi időpontban hirdetik ki. Az áldozatok hozzátartozói azt mondták az ítélethirdetés után, hogy győzött az igazság!

„Bűnösek, de megpróbálták tagadni. Össze akartak zavarni mindenkit és azt magyarázták, hogy csak a véletlenek egybeesése volt az egész. De szembetalálták magukat az egyszerű igazsággal. A bíróság pedig éppen ez alapján dönt” – mondta az egyik áldozat testvére.

A bíró szerint a védelem érvei nem állják meg a helyüket. Nem bizonyítható, hogy a tetteseket tőrbe csalták, és az izraeli titkosszolgálat ügynökeinek meggyilkolására kényszerítették volna. A védőügyvéd most abban bízik, hogy még nem dőlt el, hogy a bíróság mekkora büntetést szab ki.

„Vannak a döntésnek olyan tényeken alapuló elemei, amelyekkel nem értünk egyet. Mindazonáltal a bíróság döntését tiszteletben tartjuk. Hétfőn dől el mekkora büntetést kapnak, ebben az ügyben még semmi sem biztos” – mondta az elkövető védőügyvédje.

A 33 éves Mehdi Nemouche korábban öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben, ahol radikalizálódott. 2013-ban utazott Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz, francia túszokat is őrzött. 2014. március 18-án érkezett vissza Európába. A frankfurti repülőtéren a német hatóságok kihallgatták, majd elengedték. Hat nappal később hajtotta végre a mészárlást a Zsidó Múzeumban, majd Franciaországba menekült. Május 30-án tartóztatták le Marseille-ben, táskájában fegyverekkel és lőszerekkel. 2016 júliusában adták ki Belgiumnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!