2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A menekültkaraván nem kér a mexikói elnök javaslatából

Pihenőt tartott vasárnap a dél-mexikói Oaxaca államban lévő Tapanatepecben az Egyesült Államok felé tartó több ezer emberből álló menekültkaraván. Közben összetűzések voltak a mexikói–guatemalai határon álló hídnál, ahol a mexikói rendőrök megakadályoztak több mint ezer hondurasit a határát átlépésében.

  • A menekültkaraván nem kér a mexikói elnök javaslatából

Szombaton a Tapanapetecben lévő közép-amerikai bevándorlók szavazással utasították el Enrique Pena Nieto mexikói elnök javaslatát, és úgy döntöttek, folytatják útjukat Mexikóban, ahol áthaladási engedélyt akarnak kérni, hogy eljussanak az Egyesült Államokba.

A mexikói elnök javaslata a többi között olyan elemeket tartalmaz, hogy átmeneti személyazonosító iratokkal látnák el őket, munkalehetőséget kínálva nekik, gyerekeiket pedig bevonnák az iskolai oktatásba, ha hajlandók menedékkérelmüket a mexikói hatóságoknál benyújtani. Nieto hangsúlyozta, terve mindössze első lépés a menekültstátuszhoz jutó emberek ügyének tartós rendezésére. Az államfő kiemelte, hogy az Estas en Tu Casa (Érezd magad otthon) programba az kerülhet be, aki Chiapas vagy Oaxaca déli állam területén tartózkodik. A mexikói hatóságok szerint azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt, kitoloncolják.

Vasárnap több száz bevándorló próbált meg áthatolni a guatemalai–mexikói határon Tecun Uman városnál, ahol egy héttel korábban haladt át a menekültkaraván. A mexikói hatóságok úgy döntöttek, nem engedik őket belépni, és emiatt összetűzés alakult ki. A tűzoltók szerint egy 26 éves hondurasi férfit fejen talált egy gumilövedék és meghalt. A mexikói kormány tagadta, hogy a fiatalember halálát a rendvédelmi szervek okozták volna. A szövetségi rendőrség nem visel fegyvert és nem használ gumilövedéket sem – közölte a belügyminiszter.

Alfonso Navarrete Prida sajtóértekezletén azt mondta, hogy a szövetségi rendőrséget és a bevándorlási hivatal munkatársait kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadták meg, amikor a bevándorlók egy kapun át behatoltak Mexikóba.

 

kők \ ppd

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!