2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Külföld

A McDonald’s látja kárát a Moszkva elleni szankcióknak

Az amerikai McDonald’s egyes termékeinek betiltását kezdeményezte az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet. A lépés időzítése elemzők szerint nem véletlen, hiszen az amerikai elnök a maláj utasszállító lelövése óta egyeztet a brit miniszterelnökkel és a német kancellárral a Moszkva elleni újabb szankciókról. Az Európai Unió a jövő héten véglegesítheti az Európai Bizottság által előkészített újabb büntető intézkedéseket. Közben Brüsszel újabb 18 orosz és ukrajnai oroszbarát vezetőt tiltott ki az unió területéről.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet kezdeményezte az amerikai étteremlánc szinte minden szendvicsének betiltását a moszkvai bíróságnál, amelynek szóvivője szerint hasonló kérés érkezett hozzájuk a turmix és a fagylalt esetében is. A hivatalos indok: túl magas az étkek kalóriatartalma. „Azt mondanám, hogy politikai okokból született a döntés, időnként bevezetnek ilyen intézkedéseket. Egyik nap nem szeretjük a moldovai bort, aztán hirtelen betiltjuk a grúziai bor importját. A McDonald’s elleni döntés ennek a jelenségnek tipikus példája” – fogalmazott egy moszkvai fogyasztó.

Az Egyesült Államok már több szankciót bevezetett Oroszország ellen az ukrajnai szeparatisták támogatása miatt. Barack Obama elnök a maláj utasszállító repülőgép lelövése után újabb megtorló intézkedésekről kezdett egyeztetni David Cameron brit miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral. A német gazdasági élet szereplői eddig éppen a válaszlépésektől tartva ellenezték a Moszkva elleni szigort, álláspontjuk azonban változóban van. Ráadásul a frankfurti tőzsde mutatójának növekedése is azt erősíti, hogy a befektetők véleményét egyre kevésbé befolyásolja a katonai konfliktus. „Az ukrajnai és az izraeli konfliktus jelenleg nem annyira fontos. A piacok most inkább a cégek teljesítményeire és a gazdasági adatokra koncentrálnak” – mondta egy német magánbank elemzője.

Bár Németország Oroszországba irányuló exportja 14 százalékos veszteséget mutat a tavalyi évhez képest, ami akár 25 ezer németországi álláshelyet is veszélyeztethet, a kancellár kiáll a Moszkva elleni szankciók gyors bevezetése mellett.

A külügyminiszter a szabadságon lévő Angela Merkel álláspontját is tolmácsolta a maláj gép ügyében indított vizsgálat kezdeti akadályozása miatt. „Sajnos nem látjuk, hogy Oroszország követelné az ukrajnai szeparatistáktól a szégyenteljes viselkedés beszüntetését a katasztrófa helyszínén és a nemzetközi vizsgálatot illetően” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Az Európai Unió a jövő héten dönthet az újabb büntető intézkedésekről Moszkva ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!