2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A Mazsihisz nem támogatja, hogy izraeli csoport kutasson a Dunában

Nem támogatja a MAZSIHISZ, hogy izraeli kutatócsoportok maradványok után kutassanak a Duna medrében. A szervezet elnöke szerint az eddig felszínre került csontok is méltó nyughelyen pihennek. Szakértők szerint a leszármazottak DNS-ét felhasználva 75 éve eltűnt zsidók maradványait is sikerülne beazonosítani.

  • A Mazsihisz nem támogatja, hogy izraeli csoport kutasson a Dunában

Hanglokátoros technika segítségével kutatnak azért, hogy 70 év elteltével is képesek legyenek emberi maradványokat találni a Duna medrében. A Margit-híd közelében kezdik a kutatást, ott, ahol a híd felújítása során 2011-ben maradványokat találtak.

„Azért jöttünk le most, hogy egy előzetes felmérést végezzünk, és utána esetleg búvárruhában lemerülni, hogy emberi csontokat hozzunk fel a mélyből” – mondta Ilian Levy izraeli búvár. 

Hétfőn a keresés érdekében Budapesten tárgyalt az izraeli belügyminiszter, aki Pintér Sándor magyar belügyminiszter támogatását is megnyerte ehhez. A tervek szerint a megtalált áldozatok maradványait Izraelbe szállítják majd, ahol méltó módon, zsidó szertartást szerint temetnék el azokat.

„Nehéz lesz, a körülmények mostohák, nagyon hideg a víz, és veszélyes örvények vannak. De nagyon tapasztalt búváraink vannak, volt már ilyen akciónk korábban” – nyilatkozta Ilan Berkovich, a Zaka csoport vezetője.

A MAZSIHISZ elnöke közleményében jelezte: nem támogatja a maradványok direkt kutatását. Heisler András a HírTv-nek elmondta: a 2011-es helyzet más volt, hiszen akkor a felrobbantott Margit-híd egy darabja alatt találtak maradványokat.

 

„Nagyon sok orvosi vizsgálat történt a csontokon, és abból megállapították, hogy nagy valószínűséggel sok csont egykori zsidóknak a maradványa” – mondta a Mazsihisz elnöke. 

Heisler András hozzátette: ha maradványok kerülnek elő, azokat itthon is el lehet temetni, ugyanakkor nem szerencsés a halottak nyugalmának megzavarása.

„A rabbijainknak egy bölcs állásfoglalása: ők egy nagyon hosszú rabbinikusi állásfoglalást bocsátottak ki a csontokkal kapcsolatban. Ennek az a lényege, hogy ha egy csont felszínre kerül akkor méltó módon el kell temetni, ha tudjuk, hogy zsidó emberé volt, akkor zsidó temetőben mindenképpen. De ha a föld alatt vannak csontok, akkor azokat nem kell bolygatni” – tudtuk meg Heislertől. 

„Ha nem is tudjuk a konkrét személyt azonosítani, de az, hogy az a világ melyik részén születhetett, melyik etnikumhoz tartozik arra lehet következtetéseket levonni.” 

A Hír Tv által megkérdezett antropológus szerint ha valóban találnak maradványokat, akkor akár a konkrét személy beazonosítása sem lehetetlen bizonyos körülmények között.

Bernert Zsolt

antropológus, főmuzeológus, Magyar Természettudományi Múzeum, Embertani tár

„A mai technika mellett tulajdonképpen egy sokkal kisebb darab csontból is kémiai vizsgálatokkal – itt első sorban genetikai vizsgálatokra kell gondolni – lehet azonosítani rokonságot is. Csak ahhoz kell egy kontroll minta, amivel összehasonlítjuk az adott mintát " – mondta Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus főmuzeológusa. 

1944 végén a nyilasok a nácikkal együtt több ezer magyar zsidót lőttek a Dunába, az ő maradványaikat próbálja megtalálni a Zaka nevű, az áldozatok beazonosítására szakosodott csoport.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások után jelentős áramszünetekkel kell számolnia a lakosságnak - jelentette Dunda György a HírTV Napindító című műsorában. A kárpátaljai tudósító arról is beszélt, hogy Kijev miként tudta jelentősen megnehezíteni a külföldre menekült hadköteles férfiak életét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!