2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Külföld

A magyar vétó mellett álltak ki az Olasz Testvérek párt képviselői

A következő hétéves uniós költségvetés magyar-lengyel vétója mellett állt ki az Olasz Testvérek párt több tagja is. A HírTV tudósítójának a párt alelnöke úgy nyilatkozott: Brüsszel független demokratikus országok jogalkotásába akar beleavatkozni csak azért, mert azok kormányai nem követik a liberális elképzeléseket. Az olasz külügyminiszter ezzel szemben eltörölné az uniós vétójogot.

  • A magyar vétó mellett álltak ki az Olasz Testvérek párt képviselői

Orbán Viktor miniszterelnökről és a lengyel-magyar vétóról szóló cikkek lepték el az olasz napilapokat.

Hazánk Lengyelországgal együtt hétfőn vétózta meg az EU hétéves költségvetését, a jogállamisági feltételrendszer elleni tiltakozásként.

A fősodratú média felelőtlen magatartással vádolja a két ország vezetőjét, amiért azok - szerintük - a tagállamokra nehezedő gazdasági nehézségek közepette akadályokat gördítenek a költségvetési tárgyalások útjába.

A balliberális erőkkel szemben a jobboldali Olasz Testvérek párt tagjai egymás után állnak ki a két közép-európai ország mellett. Az olasz-magyar parlamenti baráti társaság alapító elnöke a HírTV tudósítójának elmondta, meggyőződése, hogy az európai uniós egyensúly megtalálásához a V4-ek és Olaszország összefogására van szükség.

Adolfo d'Urso szenátor arról is beszámolt, hogy a két ország képviselőből álló baráti kör fő célkitűzése a francia -német tengely ellensúlyozása közös összefogással.

Jogos és érthető a magyarok és a lengyelek vétója, amit szabadságuk védelméért léptek meg - ezt már az Olasz Testvérek párt alelnöke, Francesco Lollobrigida mondta a HírTV olaszországi tudósítójának

A jobboldali képviselő hozzáfűzte, hogy amennyiben az Olasz Testvérek lenne kormányon, ők is hasonlóan döntöttek volna. Minden nemzetnek jogában áll, hogy szabadon élhessen hazájában, és hogy az általa demokratikusan megválasztott kormány döntései határozzák meg jövőjét - tette hozzá a politikus.

Eltörölné az uniós vétójogot az olasz külügyminiszter

A vétójog eltörlését szorgalmazta az olasz külügyminiszter. A kormánykoalíciós Öt Csillag Mozgalom politikusa, Luigi Di Maio így akarná elérni a kompromisszumot az uniós költségvetés kérdésében.

Közben a jobboldali Olasz Testvérek elnöke kiállt a magyar és lengyel álláspont mellett. Giorgia Meloni úgy fogalmazott: az unió hírhedt tagjai gyáván, az uniós támogatások megvonásával akarják megtörni azokat a nemzeteket, amelyek védelmezni akarják Európa hagyományos keresztény gyökereit és határait.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!