2020. november 24.,
kedd, Emma napja

A magyar vétó mellett álltak ki az Olasz Testvérek párt képviselői

2020. november 19., csütörtök 09:08

A következő hétéves uniós költségvetés magyar-lengyel vétója mellett állt ki az Olasz Testvérek párt több tagja is. A HírTV tudósítójának a párt alelnöke úgy nyilatkozott: Brüsszel független demokratikus országok jogalkotásába akar beleavatkozni csak azért, mert azok kormányai nem követik a liberális elképzeléseket. Az olasz külügyminiszter ezzel szemben eltörölné az uniós vétójogot.

Orbán Viktor miniszterelnökről és a lengyel-magyar vétóról szóló cikkek lepték el az olasz napilapokat.

Hazánk Lengyelországgal együtt hétfőn vétózta meg az EU hétéves költségvetését, a jogállamisági feltételrendszer elleni tiltakozásként.

A fősodratú média felelőtlen magatartással vádolja a két ország vezetőjét, amiért azok - szerintük - a tagállamokra nehezedő gazdasági nehézségek közepette akadályokat gördítenek a költségvetési tárgyalások útjába.

A balliberális erőkkel szemben a jobboldali Olasz Testvérek párt tagjai egymás után állnak ki a két közép-európai ország mellett. Az olasz-magyar parlamenti baráti társaság alapító elnöke a HírTV tudósítójának elmondta, meggyőződése, hogy az európai uniós egyensúly megtalálásához a V4-ek és Olaszország összefogására van szükség.

Adolfo d'Urso szenátor arról is beszámolt, hogy a két ország képviselőből álló baráti kör fő célkitűzése a francia -német tengely ellensúlyozása közös összefogással.

Jogos és érthető a magyarok és a lengyelek vétója, amit szabadságuk védelméért léptek meg - ezt már az Olasz Testvérek párt alelnöke, Francesco Lollobrigida mondta a HírTV olaszországi tudósítójának

A jobboldali képviselő hozzáfűzte, hogy amennyiben az Olasz Testvérek lenne kormányon, ők is hasonlóan döntöttek volna. Minden nemzetnek jogában áll, hogy szabadon élhessen hazájában, és hogy az általa demokratikusan megválasztott kormány döntései határozzák meg jövőjét - tette hozzá a politikus.

Eltörölné az uniós vétójogot az olasz külügyminiszter

A vétójog eltörlését szorgalmazta az olasz külügyminiszter. A kormánykoalíciós Öt Csillag Mozgalom politikusa, Luigi Di Maio így akarná elérni a kompromisszumot az uniós költségvetés kérdésében.

Közben a jobboldali Olasz Testvérek elnöke kiállt a magyar és lengyel álláspont mellett. Giorgia Meloni úgy fogalmazott: az unió hírhedt tagjai gyáván, az uniós támogatások megvonásával akarják megtörni azokat a nemzeteket, amelyek védelmezni akarják Európa hagyományos keresztény gyökereit és határait.

HírTV

 

x
Rendkívüli hír