2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 23:00

Külföld

A magyar-román kettős állampolgárok kettős szavazásának megakadályozását sürgeti egy román pártelnök

A magyar-román kettős állampolgárok kettős szavazásának megakadályozását kérte a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson Viorica Dancila román miniszterelnöktől Eugen Tomac, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke - közölte kedden a Mediafax hírügynökség.

A Traian Basescu volt államfő által alapított párt vezetője Facebook-bejegyzésében azt sérelmezte, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke április elején az EP-választási felkészülésről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, annak érdekében, hogy a májusban megújuló EP-ben a lehető legerősebb legyen a magyar képviselet. Tomac érthetetlennek nevezte az RMDSZ és a Fidesz közötti "választási együttműködést", tekintettel arra, hogy minden uniós állampolgár csak egyszer szavazhat az EP-választáson.

Az ellenzéki pártvezér szerint a román kormánynak meg kell akadályoznia, hogy a mintegy félmillió magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyar - a Romániában leadott szavazata után - a magyarországi pártlistákra is voksoljon a romániai magyar külképviseleteken, vagy akár úgy, hogy május 26-án "átszállítják" e célból Magyarországra.

Tomac kifejtette: Romániában fontos előrelépés volt a többes voksolás megakadályozására a voksolók személyi azonosító számát valós időben regisztráló informatikai rendszer bevezetése, de ez a rendszer nincs összekapcsolva egy hasonló magyarországi adatbázissal és nem képes kiszűrni a kettős állampolgársággal rendelkezők esetleges visszaéléseit.

"Tisztelt miniszterelnök asszony! Az a körülmény, hogy az ön pártja szövetségben áll a Fidesz romániai kirendeltségének számító RMDSZ-szel, nem menti fel azon kötelezettsége alól, hogy a választások tisztasága felett őrködjék" - figyelmeztette Dancilát az ellenzéki pártelnök.

A román parlamentben mintegy hatszázalékos súlyt képviselő, a magyarellenes hangulatkeltést korábban is rendszeresen alkalmazó ellenzéki párt kétszámjegyű választási eredményt remél az EP-választáson, a közvélemény-kutatások szerint azonban kétséges, hogy túllép-e az ötszázalékos választási küszöböt.

Az EP-választáson az uniós állampolgárok elvileg abban az országban adhatják le voksukat, ahol a lakóhelyük található.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján elérhető tájékoztatás szerint Magyarországon az ország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, valamint az EU más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárai voksolhatnak, amennyiben nyilatkozatot tettek arról, hogy választójogukat Magyarországon kívánják gyakorolni.

Nem szavazhat a magyarországi EP-választáson az a magyar választópolgár, aki az EU más tagállamában kérte névjegyzékbe vételét - figyelmeztet a hatóság. A levélszavazás lehetőségére a Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel nem rendelkező, illetve a külföldön élő, az EU-n kívüli lakóhellyel rendelkező magyar választópolgárok figyelmét hívta fel a Nemzeti Választási Iroda.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!