2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

A magyar EU-elnökségi félévről is egyeztetett Ottawában Sztáray Péter államtitkár

Magyarország egy hónap múlva kezdődő európai uniós elnöki félévéről, valamint a kanadai külügyminiszter magyarországi látogatásának előkészítéséről is tárgyalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára az ottawai kormány tagjaival helyi idő szerint pénteken.

  • A magyar EU-elnökségi félévről is egyeztetett Ottawában Sztáray Péter államtitkár

Sztáray Péter azt mondta, hogy a megbeszéléseken szó volt a közelgő NATO-csúcstalálkozóról, amelyet július elején Washingtonban tartanak. Rámutatott, hogy az észak-atlanti szervezet tagjaiként Magyarország és Kanada szövetségesek, és ugyan vannak kérdések - mint az ukrajnai háború -, amelyekben a két fél között nincs egyetértés, számos ponton közösek az érdekek.

Hozzátette: a tárgyaláson téma volt, miként lehet a NATO csúcstalálkozóját oly módon lebonyolítani, hogy az minden szövetséges érdekeit egyaránt képviselje, és Magyarországot ne vigye közelebb a háborúhoz.

Mint energiabiztonságért is felelős államtitkár megjegyezte, hogy a magyar-kanadai kapcsolatok az energiabiztonságra is kiterjednek.

Sztáray Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Kanada az Európai Unió stratégiai partnere, ezért volt jelentősége az unió tanácsának magyar elnöki félévéről egyeztetni. Közölte azt is, hogy Kanada külügyminisztere, Mélanie Joly a tervek szerint még idén látogatást tesz Magyarországon.

Az államtitkár Ottawában tárgyalt David Morrison külügyminiszter-helyettessel, Stephen de Boer-ral, a kanadai miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai tanácsadójával, valamint Daniel Rogers helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadóval.

Sztáray Péter Ottawából Torontóba utazott, ahol megállapodást írt alá Ontario tartomány közlekedésért felelős miniszterével, valamint a tartomány infrastrukturális ügyekért felelős tagjával. A szerződés értelmében a magyar állampolgárok a jövőben magyarországi jogosítványukat is használhatják.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Toronto az egyik jelentős gazdasági központja Kanadának, ahol jelentős létszámú magyar közösség él. Ennek képviselőivel is tárgyal szombaton, valamint részt vesz a helyi magyarok kulturális fesztiválján.

Fotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár (k), Michael Tibollo, Ontario tartomány addikcióért és mentálhigéniáért felelős társminisztere (b), Kinga Surma, Ontario tartomány infrastruktúráért felelős minisztere (b2), Prabmeet Sarkaria, Ontario tartomány közlekedését felelős miniszter (j2) és Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete (j) megbeszélésükön Torontóban 2024. május 31-én. MTI/KKM

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!