2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt - jelentette be szerda este a portugál köztársasági elnök, a hatóságok pedig közölték, hogy a kórházban időközben életét vesztette egy német nő, így 29-re emelkedett a halottak száma. Áder János és Szijjártó Péter is együttérzését fejezte ki a madeirai buszbaleset érintettjeinek.

  • A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt

Áder János részvétét fejezte ki a madeirai buszbaleset érintettjeinek

Részvétét fejezte a köztársasági elnök a madeirai buszbaleset áldozatai családtagjainak és barátainak a német államfőnek írt táviratában - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke az MTI-vel csütörtökön. 

"Megrendüléssel fogadtam a hírt a Madeira szigetén bekövetkezett tragikus autóbuszbalesetről, melyben számos német állampolgár vesztette életét" - olvasható a Frank-Walter Steinmeiernek küldött részvéttáviratban, amelyben Áder János a baleset sérültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kíván.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén együttérzését fejezte ki a madeirai buszbaleset érintettjeinek a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában  

Szijjártó Péter azt mondta, reméli, a sérültek minél előbb felépülnek, és nem nő tovább a halálos áldozatok száma.

A 2017-es veronai balesetre utalva úgy fogalmazott, tudja, milyen fájdalommal jár egy ilyen buszbaleset.

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt

A Portugáliához tartozó Madeira szigetén szerdán egy busz sofőrje egy kanyarban elvesztette irányítását a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldali lejtőn lezuhant. A buszon 57-en utaztak, közülük 29-en meghaltak - valamennyien német állampolgárok -, 27-en pedig kórházban vannak.

Marcelo Rebelo de Sousa a mentési munkálatok addigi eredményei alapján korábban azt mondta, 11 férfi és 17 nő vesztett életét a Portugáliához tartozó szigeten történt buszbalesetben. Az államfő jelezte, hogy haladéktalanul a tragédia helyszínére utazik.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy a halottak többsége volt német állampolgár, a vizsgálatok során azonban hamar kiderült, hogy mindegyikük az volt. António Costa portugál miniszterelnök Twitter-bejegyzésében még az este folyamán részvétét fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak.

"Rettenes hír érkezett hozzánk Madeiráról" - írta a kancellár szóvivője Twitter-üzenetében. "Mélységes fájdalmat érzünk mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben" - tette hozzá Steffen Seibert. A német külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lépett a madeirai hatóságokkal. Seibert közölte, hogy külön közvetlen telefonvonalat létesített a hozzátartozókért aggódó családtagok számára.

A baleset helyi idő szerint fél hétkor történt. Hírügynökségi értesülések szerint a buszon ötvenheten utaztak. A sofőr Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldali lejtőn lezuhant.

A balesetnek korábban huszonnyolc sebesültje volt, köztük a portugál sofőr és az ugyancsak portugál idegenvezető. Az újabb jelentések szerint az intenzív osztályon belehalt sérüléseibe az egyik német nő, így a halálos áldozatok száma 29-re emelkedett. A Funchalban lévő kórházban így most 27 sebesült van, ketten az intenzív osztályon, 23-at még megfigyelés alatt tartanak, ketten pedig hamarosan távozhatnak.

A helyi hatóságok szerint az autóbusz "viszonylag új" volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat sem mutatott ki hibát a járműben.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.
Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Továbbra is áradások pusztítanak Kínában, a heves esőzések csak szerdán hagynak alább. Tajvanban egy nap alatt több mint nyolcvan földmozgást mértek. Mindeközben Bangladesben már egy hete kemény kánikulával küzdenek. A világ másik felén, Kanadában óriási erdőtüzek pusztítanak, Finnországban pedig a tél nehezíti a mindennapokat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!