2024. 05. 31. Péntek Angéla, Petronella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

9. Kultfilm 03:00

Külföld

A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában

A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában, a tíz éven aluliak napi 19 teáskanál cukrot fogyasztanak - figyelmeztettek csütörtökön a lengyel Egészségügyi Dolgozók Szövetségének családorvosai.

  • A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában

Az úgynevezett cukoradóról szóló törvényt a múlt héten fogadta el a lengyel parlament. Az egészségügyi minisztérium által beterjesztett törvény a túlzott cukorfogyasztás miatt elhízottak rohamosan növekvő számának visszaszorítása érdekében megadóztatja a cukros üdítőket.

A családorvosok közleménye rámutatott, hogy a cukrozott termékek túlfogyasztása számos betegséget okoz, egyebek mellett növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mint írják, a cukorfogyasztás olyan függőséghez vezethet, akár az alkohol, megzavarja a belső elválasztású mirigyek rendszerét, és emésztési problémákat is okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta legfeljebb 12 teáskanál (50 gramm) cukor a megengedett. Az Amerikai Kardiológusok Szövetsége ennek a felét ajánlja a nők számára és kicsivel többet, 9 kávéskanálnyit (37 grammot) a férfiaknak. A statisztikai adatok szerint egy átlagos amerikai naponta 22 teáskanál cukrot fogyaszt, egy lengyel pedig átlagosan 24 teáskanálnyit - mutattak rá a lengyel családorvosok.

Hozzátették, hogy Európa egyes országaiban már bevezették az úgynevezett cukoradót, és a kutatások szerint érezhetően csökkent a cukros üdítők fogyasztása.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Tizenegy EP-listát állító párt listavezetője vívott szópárbajt. Boros Bánk Levente, Szabó László és Fricz Tamás elemezték a vitán elhangzottakat. Valóban EP-vitát láttunk? Hiszen semmi más nem hangzott el, mint amit az elmúlt 14 évben hallottunk? Vajon, melyik ellenzéki politikus tudta bizonyítani, hogy jobban Orbán-ellenes, mint a másik?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!